NOS Wielrennen

Kwiatkowski wint laatste bergetappe na opmerkelijke finish met Carapaz

Kwiatkowski komt feestvierend met ploeggenoot Carapaz over de streep

Michal Kwiatkowski heeft de tot nu toe tegenvallende Tour de France van Ineos enigszins goedgemaakt. De 30-jarige Pool reed met ploeggenoot Richard Carapaz naar de streep in La Roche-sur-Foron, maar een strijd om de ritwinst was er niet. De twee gingen arm-in-arm over de finish.

De afgelopen twee etappes was de ploeggenoot van Kwiatkowski, Carapaz, al dicht bij een ritzege, maar de 27-jarige Ecuadoriaan kwam twee keer net wat te kort. Vandaag werd al ruim voor de finish duidelijk dat de etappezege naar een Ineos-renner zou gaan, met Kwiatkowski en Carapaz op kop.

Kippenvel

Voor de wielerliefhebbers was het uitblijven van een sprint om de ritwinst een anti-climax, maar Kwiatkowski heeft genoten van de laatste kilometers. "Vanaf het moment dat ik wist dat we het gingen redden, had ik kippenvel. Het is een ongelooflijke dag voor ons."

Bekijk hier de reactie van Kwiatkowski:

Ritwinnaar Kwiatkowski: 'Kippenvel toen ik wist dat we het gingen redden'

Ineos is bezig aan een teleurstellende Tour. De hoop was gevestigd op kopman Egan Bernal, maar de Colombiaan verloor veel tijd in de bergen en kneep na de zestiende etappe definitief in de remmen.

Primoz Roglic kwam in de laatste bergetappe niet meer in de problemen. De kopman van Jumbo-Visma behoudt het geel en verdedigt zaterdag in de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles een voorsprong van 57 seconden op Tadej Pogacar.

Het begin van de achttiende etappe stond vooral in het teken van de strijd om de groene trui. Sam Bennett, Peter Sagan en Matteo Trentin slopen mee met de kopgroep, bestaande uit 32 man. De Ier van Deceuninck-QuickStep versloeg Sagan en Trentin en vergrootte zijn voorsprong in het puntenklassement.

Bennett heeft nu 298 punten. Sagan staat tweede met 246 punten, vlak voor Trentin met 235 punten. Een andere sprinter, André Greipel, stapte af in deze etappe. De 38-jarige Duitser reed deze Tour zijn beste uitslag in de tiende etappe, toen hij zesde werd.

Bekende namen in kopgroep

De grote kopgroep dunde snel uit tot negentien man. Onder anderen Marc Hirschi, die bezig is aan een indrukwekkende Ronde van Frankrijk en de twaalfde etappe al op zijn naam schreef, liet zich opnieuw van voren zien. Ook Carapaz zat er, net als de afgelopen twee dagen, weer bij.

Carapaz en Hirschi zitten opnieuw in een kopgroep deze Tour

Hirschi kwam als eerste boven op de Cormet de Roselend en hield de benen vervolgens niet stil. Hij kreeg Carapaz, Kwiatkowski, Pello Bilbao en Nicolas Edet met zich mee. De vijf kregen van het peloton een ruime voorsprong van bijna negen minuten.

Hirschi staat bekend als een goede daler, maar maakte in de afdaling van de Col des Saisies toch een foutje. De 22-jarige Zwitser gleed onderuit in de bocht. Op wat schaafwonden na bleef Hirschi ongedeerd, maar de andere vier vluchters wachtten niet op hem. Na een laatste uiterste inspanning gaf Hirschi het op en liet hij zich terugzakken.

Richting de laatste klim van de dag, de Plateau des Glières van de buitencategorie, kon Edet de anderen niet meer volgen en gingen Carapaz, Kwiatkowski en Bilbao met zijn drieën door. Op de klim gingen de twee van Ineos er samen vandoor, Bilbao moest lossen. Carapaz kwam als eerste boven en nam daarmee de leiding in het bergklassement over.

Het bergklassement na de achttiende etappe

De voorsprong van de Ineos-ploeggenoten was na de laatste beklimming geslonken tot vier minuten, maar Carapaz en Kwiatkowski konden wel gaan strijden om de ritwinst.

In het peloton bepaalde Jumbo-Visma het tempo. Onder anderen Adam Yates, de nummer vijf van het algemeen klassement, en Rigoberto Urán, zesde in het klassement, moesten de groep laten gaan.

Wout Poels vond het te langzaam gaan en ging er met Mikel Landa in zijn wiel vandoor. Even later ging de kopman van Bahrain McLaren in zijn eentje verder, maar het lukte Landa niet om lang uit de greep van de Jumbo-Visma-renners te blijven. Roglic liet geen naaste concurrenten meer wegrijden en hield probleemloos stand.

De gravelstrook die na de top van Plateau des Glières volgde, zorgde bij Richie Porte voor problemen. De nummer vier van het algemeen klassement reed lek en het kostte de kopman van Trek-Segafredo veel moeite om weer aansluiten bij de groep-Roglic.

Bekijk hier de reactie van Portes ploegleider Steven de Jongh:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl