NOS Nieuws

Wekdienst van 14/9: Loekasjenko en Poetin praten • duikers ruimen MSC-lading op

Goedemorgen! In de Russische stad Sotsji praat president Poetin met zijn Wit-Russische collega Loekasjenko, na weken van protesten in het buurland. En vrijwillige duikers gaan de Waddenzee in op zoek naar achtergebleven lading van de containers die begin vorig jaar overboord sloegen van een containerschip MSC Zoe.

Het weer: in de ochtend kan er lokaal wat mist ontstaan, vooral in het noorden. Het is vrij zonnig vandaag en warm voor de tijd van het jaar: 25 tot 31 graden.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De zwaar onder vuur liggende Wit-Russische president Loekasjenko spreekt zijn Russische collega Poetin in Sotsji aan de Zwarte Zee. Ook gaan Russische militairen naar het buurland voor gezamenlijke oefeningen. In Wit-Rusland zijn de afgelopen weken vele duizenden mensen gearresteerd en opgesloten en vele honderden arrestanten mishandeld.
  • Ten noorden van Ameland en Schiermonnikoog gaan dertig man lading opduiken van de containers van MSC Zoe. Begin 2019 sloegen 342 containers overboord van een MSC-schip, waarbij een groot deel van de lading in zee terechtkwam. Naar schatting 800 ton is (nog) niet teruggevonden. De actie van Stichting Duik de Noordzee Schoon gaat dertien dagen duren.

Wat heb je gemist?

China houdt van zo'n 2,4 miljoen buitenlanders veel persoonlijke gegevens bij, blijkt uit een enorme databank van een Chinees techbedrijf die naar internationale media is gelekt. In die databank worden bijvoorbeeld woonadressen, sociale mediaberichten en bankgegevens bijgehouden, onder andere van politici, miljonairs en militairen.

Volgens Australische media zitten er tienduizenden Australiërs, Amerikanen en Britten in het systeem. Beveiligingsexperts zeggen dat de Chinezen deze informatie verzamelen om buitenlanders te kunnen beïnvloeden.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Na maanden zonder voorstellingen start het Nederlands Dans Theater weer op. Door de anderhalve meter afstand was dansen afgelopen periode bijna onmogelijk. Maar met een speciaal protocol kunnen ze nu toch het toneel weer op.

Deze dansers hoeven 'eindelijk' geen afstand meer te houden

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl