NOS Wielrennen

Theuns draagt rugnummer Weylandt: 'Oei, als dat maar geen ongeluk brengt'

Theuns eerste Belg met rugnummer verongelukte Weylandt in grote ronde

9 mei 2011, het is een dag die in de Belgische wielerwereld een schokgolf teweeg bracht. Wouter Weylandt kwam ten val in de derde etappe van de Giro d'Italia en overleed. Het nummer dat hij toen droeg, 108, wordt sindsdien niet meer opgespeld in de Ronde van Italië, maar in de andere grote rondes wel.

Edward Theuns is sinds de dood van Weylandt de eerste Belg die het nummer van zijn landgenoot draagt in een grote ronde. Hij rijdt in de 107de editie van de Tour de France rond met nummer 108. "Ik dacht wel even: oei. En ik had een beetje schrik dat het ongeluk zou brengen."

"Die mindset keerde snel", zegt Theuns. "Het gaf me juist meer motivatie om het met dat nummer zo goed mogelijk te doen."

Edward Theuns in de Tour de France

Om de kans op een ongeluk zo klein mogelijk te maken, draagt Theuns iets bijzonders bij zich. "In de Ronde van Polen kreeg ik van de ploegleider een foto van de paus. Die heb ik tijdens die race in mijn rugzak gestoken."

"In de eerste race viel Fabio Jakobsen vrij hard en ik kon die val maar net ontwijken. Sindsdien zit die foto in mijn rugzak en ben ik nog niet gevallen."

Sempre con noi

Theuns kende Weylandt niet persoonlijk, maar komt wel uit dezelfde stad: Gent. De renner van Trek-Segafredo kreeg, nadat bekend werd dat hij met nummer 108 zou rijden in de Ronde van Frankrijk, een persoonlijk bericht op Instagram. "Wouters vader stuurde: 108, sempre con noi (altijd bij ons, red.)."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl