De ministers Koolmees, Wiebes en Hoekstra presenteren het derde steunpakket
NOS NieuwsAangepast

Kabinet zoekt steun voor derde coronapakket bij PvdA en GroenLinks

Het kabinet probeert "een zo breed mogelijk draagvlak" te krijgen voor het derde corona-steunpakket. Vanmorgen waren de ministers Wiebes en Koolmees op bezoek bij PvdA-leider Asscher. Vanmiddag gingen de ministers Hoekstra en Koolmees naar GroenLinks-leider Klaver. Met de steun van een van deze oppositiepartijen is het kabinet verzekerd van een meerderheid.

Het kabinet maakte twee weken geleden bekend dat er 11 miljard euro wordt uitgetrokken voor een derde steunpakket. Daarin blijven de meeste regelingen uit de eerste twee pakketten bestaan, maar ze worden versoberd en in stappen afgebouwd.

In de Tweede Kamer, waar de coalitie en de oppositie allebei 75 van de 150 zetels hebben, lijkt het pakket het zonder meer te gaan halen. Maar in de Eerste Kamer heeft de coalitie een minderheid met 32 van 75 zetels. De steun van de zes zetels tellende PvdA-fractie zou daar voldoende zijn. GroenLinks heeft acht zetels in de senaat.

'Te weinig garanties'

De ministers zeiden na het bezoek aan Asscher dat ze een goed gesprek hadden gehad, en dat ze ook met andere partijen gaan praten. "Dat leidt tot goed begrip voor wat wij nog kunnen en wat wij willen", aldus Wiebes.

Hoekstra zei vanmiddag na het gesprek met Klaver dat het kabinet graag wil luisteren naar de ideeën van anderen, en wil kijken of er nog iets kan worden aangepast. Maar hij voegde eraan toe dat er al uitgebreid is onderhandeld met de sociale partners en dat "het hart van het pakket overeind moet blijven". "Die hele puzzel zullen Wiebes, Koolmees en ik de komende weken gaan leggen."

Asscher zei dat hij nog niet gerustgesteld is. Hij vindt dat er nu te weinig garanties zijn dat mensen hun baan niet kwijtraken of aan ander werk geholpen worden. "Ik vind, juist in een crisistijd, dat we er echt alles aan moeten doen om mensen niet in die uitkering te krijgen, maar van werk naar werk. Dat zit nu niet goed in de plannen. Wij hebben gezegd: wil je steun van de Partij voor de Arbeid? Dan is die werkkant essentieel."

Volgens Klaver heeft hij "een heel stevig gesprek" gehad met de ministers. Hij vindt dat het pakket echt verbeterd moet worden "vooral voor jongeren en zelfstandigen". "Op dit moment dreigt voor hen een enorme inkomensval en ik heb nogmaals gepleit voor een crisisinkomen." Hij zei dat het kabinet zijn ideeën als huiswerk heeft meegenomen en dat het gesprek nog zal worden vervolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl