De eerste schooldag van het Stein Gymnasium in Kleve
NOS Nieuws

Een maand lang mondkapjes in Duitse klas: zweven tussen regels en redelijkheid

  • Wouter Zwart

    correspondent Duitsland

  • Wouter Zwart

    correspondent Duitsland

Hij klinkt enigszins opgelucht dat hij vanaf vandaag zijn leerlingen weer volledig in het gezicht kan aankijken. "Want vermoeiend was het zeker", vertelt Michael Tölking, gymnasiumdocent in het Duitse Kleve. "Je moet je voorstellen dat er sowieso al veel geluid in zo'n leslokaal is, want de ramen staan open voor de luchtventilatie. Als zo'n mondkapje dan ook nog eens je stemgeluid dempt, moet je voortdurend hard tegen elkaar praten."

Waar de Nederlandse scholen na de zomervakantie zonder al te veel maatregelen hun deuren weer openden, stelden de meeste Duitse deelstaten het dragen van een mondkapje in delen van het schoolgebouw verplicht. Noordrijn-Westfalen, vlak over de grens met Nederland en zwaar getroffen tijdens de coronapandemie, ging zelfs een stap verder. Daar gold voor middelbare scholieren een maand lang ook een mondkapjesplicht in de klas.

Zo ook op het Stein Gymnasium in Kleve. "En dat was wennen", legt Tölking in vrijwel accentloos Nederlands uit. Hij doceert de bovenbouwleerlingen in godsdienstles, Duitse én Nederlandse taal. "Hoewel je met dat mondkapje juist minder zou hoeven nadenken over de anderhalve meter afstand, was ik toch geneigd om het zekere voor het onzekere te nemen en meer klassikale lessen te geven."

Zodat mensen niet zo dicht op elkaar zitten of van plaats moeten wisselen, legt Tölking uit. "Of dat de ontwikkeling van sommige leerlingen heeft beïnvloed, kan ik nu nog niet zeggen."

Michael Tölking

De leerlingen zelf namen de mondkapjes in de les al gauw voor lief. "De meesten waren vooral heel blij dat ze na de lockdown en de vakantie eindelijk weer naar school mochten. Ze accepteerden vrij makkelijk dat dat onder deze voorwaarden moest." Liever een mondkapje dan helemaal geen les, leek het motto.

Tölking begrijpt wel waarom Nordrhein-Westfalen begin augustus tot deze drastische maatregel is overgegaan. "Onze deelstaat kampt met een groot aantal coronabesmettingen. Als ze de scholen zonder plan hadden geopend, en het was misgegaan, dan zouden er zware verwijten zijn gekomen dat ze te laks waren geweest."

Nu de scholen weer een maand onderweg zijn, en weinig mensen meer uit risicogebieden terugkeren, is de mondkapjesplicht in de klas vanaf vandaag weer afgeschaft. Op het plein en in de gangen van het schoolgebouw geldt de regel nog wel.

Daarmee breekt wel een periode van onduidelijkheid aan, meent docent Tölking. "Want de schoolleiding roept iedereen uitdrukkelijk op om de maskers alsnog vrijwillig in de les te blijven dragen. Onder meer om leerlingen en docenten met een kwetsbare gezondheid te beschermen."

Leerlingen van het Stein Gymnasium in de klas

Ook blijven leerkrachten verplicht om een mondkapje te dragen als zij de anderhalve meter afstand niet in acht kunnen houden. Geen plicht, maar toch ook weer wel. "Zo kom je in een grijs gebied terecht, wat kan leiden tot lastige discussies tussen rekkelijken en preciezen", zegt Tölking.

Leven in twee systemen

De docent Nederlandse taal wordt sowieso heen en weer geslingerd in een draaikolk aan meningen, want hij woont al jaren vlak over de grens in het Nederlandse Groesbeek. Het verschil in aanpak van de coronacrisis tussen beide landen voelt af en toe krom aan. "Ik leef eigenlijk in twee systemen. Dan zie ik Nederlanders in Duitsland boodschappen doen en in de winkels netjes een mondkapje dragen. Maar eenmaal terug in Nederland is het weer alsof er geen pandemie bestaat."

Of Nederlanders per definitie feller tegen de coronamaatregelen gekant zijn, kan hij niet zeggen. "Ik besteed in mijn lessen wel eens aandacht aan dat liedje: 'Vijftien miljoen mensen, die schrijf je niet de wetten voor'. Nederlanders zijn toch meer een volk dat zich niet laat betuttelen, terwijl wij Duitsers misschien wat sneller accepteren als er een nieuwe wet is."

Wat de beste methode is? "Ik weet het niet. Ik hoop dat snel te horen van virologen en epidemiologen. Ik steun wat het beste is voor de samenleving. We komen er later wel achter of Nederland te laks was, of Duitsland te streng."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl