Vincent Kompany tijdens zijn afscheidswedstrijd in oktober in Manchester
NOS Voetbal

Kompany stopt als voetballer en wordt nu écht coach Anderlecht

Vincent Kompany zet een punt achter zijn carrière als voetballer en wordt met onmiddellijk ingang de nieuwe trainer van Anderlecht. Hij lost als coach Frank Vercauteren af, die sinds oktober aan het roer stond.

Kompany keerde vorig jaar terug bij Anderlecht, na elf succesvolle jaren bij Manchester City. De 34-jarige verdediger werd in Brussel aangesteld als speler/trainer, maar na een dramatische seizoensstart liet hij het coachen varen en richtte hij zich alleen nog op voetballen. De 63-jarige Vercauteren werd aangesteld als hoofdcoach.

Maar ook als voetballer ging het Kompany afgelopen seizoen niet voor de wind: hij kampte met veel blessures en kwam niet verder dan achttien wedstrijden. In de voorbereiding op het huidige seizoen liep Kompany vorige maand ook alweer een liesblessure op.

Het was geen geheim in België dat het niet boterde tussen Kompany en Vercauteren. Kompany zou graag zien dat Anderlecht voetbalt in de stijl van zijn voormalige City-coach Pep Guardiola, terwijl Vercauteren pragmatisch en resultaatgericht werkt. Bij Anderlecht spelen de Nederlanders Michel Vlap en Derrick Luckassen.

Beste speler van de Premier League

Kompany begon zijn voetbalcarrière in 2003 bij Anderlecht en stapte na drie seizoenen over naar Hamburger SV. In 2008 werd de centrale verdediger ingelijfd door Manchester City, waarmee hij vier landstitels en twee keer de FA Cup won. In 2012 werd hij uitgeroepen tot beste Premier League-speler van het jaar. Vorig jaar keerde hij transfervrij terug bij zijn jeugdliefde.

Bij het Belgische nationale elftal kwam Kompany tot 89 interlands, waarin hij 4 keer scoorde. Bij het WK van 2018 werd hij met de Rode Duivels derde.

Vincent Kompany beleefde zijn grootste successen bij Manchester City

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl