Partijleider en premier Mahinda Rajapaksa (midden)
NOS Nieuws

Broers Rajapaksa grote winnaars verkiezingen Sri Lanka

De broers Rajapaksa hebben zoals verwacht de parlementaire verkiezingen in Sri Lanka overtuigend gewonnen. Zittend premier Mahinda Rajapaksa zal de komende termijn waarschijnlijk dezelfde functie vervullen. Zijn jongere broer Gotabaya is sinds vorig jaar president van het land.

De partij van de broers, Sri Lanka Podujana Peramuna (SLPP), behaalde 145 van de 225 zetels in het parlement. Omdat de partij wordt gesteund door kleinere partijen, is in de praktijk een tweederdemeerderheid behaald. Dat betekent dat de broers de macht hebben om de grondwet te veranderen en hun grip verder te versterken.

"De meeste kiezers zien de broers als de sterke leiders die het land nu nodig heeft", zegt correspondent Aletta André in het NOS Radio 1 Journaal. "Ook krijgen ze lof voor hun aanpak van het coronavirus, waarvan de verspreiding in Sri Lanka vooralsnog beperkt lijkt."

Vrees bij minderheden

"Het veranderen van de grondwet was hun belangrijkste verkiezingsbelofte", zegt André. "Ze willen de macht van de president versterken en hem mogelijk een onbeperkte ambtstermijn geven."

Oppositiepartijen en minderheden vrezen een meer autoritair bestuur, legt ze uit. "Vooral de moslimminderheid in het land is bang vrijheden te verliezen."

Gotabaya Rajapaksa won de presidentsverkiezingen van afgelopen november met een campagne waarin hij zichzelf al neerzette als de enige leider die de veiligheid zou terugbrengen, na de terroristische aanslagen van vorig jaar op kerken en hotels. Daarbij werden 269 mensen gedood door moslimextremisten.

Mensenrechtenschendingen

De Rajapaksa's hebben al jaren de touwtjes in handen in Sri Lanka. Mahinda Rajapaksa was president tussen 2005 en 2015, Gotabaya was in die periode minister van Defensie.

Gotabaya is omstreden, omdat aan het einde van de burgeroorlog in 2009 onder zijn toezicht vele Tamils, een ethnische minderheid, verdwenen. Hij wordt zodoende beschuldigd van mensenrechtenschendingen. Een onderzoek daarnaar zal er nu voorlopig niet komen, verwacht André.

De stemming werd tot twee keer toe uitgesteld vanwege het coronavirus. De opkomst was met ruim 70 procent hoger dan verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl