Arie van Lent in dienst van Werder Bremen
NOS Voetbal

Erop of eronder voor Werder: 'Zijn wel vaker door oog van de naald gekropen'

Alles of niets, pompen of verzuipen, erop of eronder. Het maakt niet uit hoe je het omschrijft, dat de situatie voor Werder Bremen penibel is, moge duidelijk zijn. Vanavond kan het seizoen worden gered, of alsnog in een deceptie eindigen.

Op de laatste reguliere speeldag van de competitie ontliep de club namelijk directe degradatie uit de Bundesliga en dwong het twee duels om promotie/degradatie af. Twee wedstrijden om het vege lijf te redden.

Het eerste duel, tegen Heidenheim uit de 2. Bundesliga, eindigde in 0-0. Vanavond staat de tweede ontmoeting op het programma. Winst is noodzakelijk om een voor Werder zeldzame degradatie af te wenden.

Sinds de invoering van de Bundesliga was de club namelijk 56 van de 57 seizoenen present, een record. Dat is zelfs een jaargang meer dan recordkampioen Bayern München. Alleen in het seizoen 1980/1981 was Werder niet vertegenwoordigd op het hoogste niveau.

Davy Klaassen en Florian Kohfeldt (trainer) zijn teleurgesteld na de 0-0 tegen Heidenheim

En dat terwijl tegenstander Heidenheim nog geen enkel duel in de Bundesliga speelde en in 2004 zelfs nog op het vijfde niveau actief was. Als Heidenheim aan het langste eind trekt, is dat een memorabel moment in de Duitse voetbalgeschiedenis. Voor beide clubs.

Voor de buis

Arie van Lent zal thuis, in Duitsland, voor de buis zitten om de wedstrijd met een meer dan bovengemiddelde interesse te volgen. Van Lent, voormalig aanvaller, speelde acht seizoenen voor Werder en kijkt terug op een geweldige tijd in het noorden van Duitsland. Hij won er onder andere de Europa Cup II, het landskampioenschap en twee keer de DFB-pokal.

Van Lent omschrijft de groen-witten als een ware familieclub met een geweldige achterban. "Als je uit Nederland komt, moet je wennen aan een nieuwe taal en omgeving. Dat was in het begin lastig. Maar ik kwam bij Werder en dat was het beste wat me kon gebeuren. Ik ben daar zo goed opgenomen. Er speelden niet alleen goede voetballers, ze waren ook heel menselijk."

Bergafwaarts

De voormalig aanvaller begon bij de amateurs van Werder en ontwikkelde zich vervolgens tot speler van de eerste selectie. "Ik had alleen veel last van blessures en deed dus niet vaak mee in de wedstrijden."

"Het is heel mooi dat ik die titels heb gewonnen, maar ik heb er zelf niet veel gevoel bij omdat ik dus weinig speelde", vertelt Van Lent die na zijn tijd in Bremen onder andere ook nog onder contract stond bij Borussia Mönchengladbach en Eintracht Frankfurt. Tegenwoordig is hij trainer van het tweede elftal van Mönchengladbach.

Werder Bremen is een grootheid in het Duitse voetbal en werd in 2004 voor het laatst kampioen. En vanaf dat moment is het volgens Van Lent langzaamaan bergafwaarts gegaan met de club. "Ze hebben een beetje pech gehad. Als ze nieuwe talentvolle spelers kochten, bleken die uiteindelijk toch niet heel goed te zijn."

2004, de spelers van Werder Bremen vieren feest na het binnenhalen van de landstitel

Maar die spelers drukten ondertussen wel op de begroting. Van Lent: "Ze verdienden op Champions League-niveau, terwijl ze speelden als middenmoter."

Voor Werder bleek het moeilijk uit de negatieve spiraal te komen. Van de landskampioen van weleer, waar Davy Klaassen momenteel onder contract staat, bleef weinig over. Met een zestiende plaats dit seizoen als dieptepunt. Van Lent zag het met lede ogen aan.

Lege tribunes

"Werder is de trots van de stad. De toeschouwers zijn geweldig, net als de sfeer in het stadion", aldus de voetballer die een degradatie van de club desastreus noemt. En juist nu, wanneer de club alle steun kan gebruiken, moeten de toeschouwers van een afstand toekijken. Vanwege de coronacrisis blijven de tribunes leeg.

"Maar desondanks denk ik wel dat ze het gaan redden. Ze zijn de afgelopen jaren al vaker door het oog van de naald gekropen. Werder zal wel blijven", besluit Van Lent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl