Matthijs de Ligt (r) lacht na de vroege 1-0 van Paulo Dyballa (m)

Juventus wint derby en loopt uit in titelstrijd, Lazio morst dure punten tegen Milan

Juventus heeft goede zaken gedaan op weg naar de negende Italiaanse titel op rij. In de stadsderby tegen Torino, de 'Derby della Mole', kwam de Oude Dame nauwelijks in de problemen: 4-1.

Later op de avond verspeelde directe concurrent Lazio Roma ook nog eens belangrijke punten tegen AC Milan (0-3), waardoor de voorsprong van Juve op nummer twee Lazio met nog acht wedstrijden te spelen is opgelopen tot zeven punten.

Bij Juventus zat eerste doelman Wojciech Szczesny op de bank en de 42-jarige Gianluigi Buffon stond weer eens onder de lat. Het was zijn 648ste wedstrijd in de Serie A, een verbetering van het record dat hij deelde met Paolo Maldini.

Na drie minuten stond het al 1-0 door Paolo Dybala, na een fraaie slalom door de Torino-defensie. Na een klein half uur maakte de opgestoomde back Juan Cuadrado er na een counter 2-0 van.

Hands De Ligt

Op slag van rust was er een ongelukkige hoofdrol voor Matthijs de Ligt. De Nederlandse verdediger maakte hands in het strafschopgebied, waardoor Andrea Belotti vanaf de stip de spanning een beetje terug kon brengen: 2-1.

Het was al de derde keer dit seizoen dat De Ligt door een handsbal een penalty veroorzaakte. De oud-Ajacied kreeg ook een gele kaart, waardoor hij het volgende competitieduel met AC Milan mist.

Vlak na rust wankelde Juventus even - de 2-2 van Simone Verdi ging niet door wegens buitenspel - maar door een fraaie goal van Cristiano Ronaldo (zijn eerste uit een vrije trap in z'n de 43ste poging in Italië) en een eigen doelpunt van Koffi Djidji sleepte Juve de zege toch nog vrij eenvoudig binnen.

Zlatan Ibrahimovic viert de 2-0 met Giacomo Bonaventura

In het Stadio Olimpico in Rome moest Lazio het tegen AC Milan opnemen zonder de geschorste spitsen Ciro Immobile, dit seizoen al goed voor 29 treffers in de Serie A, en Felipe Caicedo (8 doelpunten). En prompt lukte er bij Lazio niets meer.

Zlatan trefzeker

Na 23 minuten kwam Lazio op achterstand door een van richting veranderd afstandsschot van Milan-middenvelder Hakan Calhanoglu. Tien minuten later maakte Zlatan Ibrahimovic - die voor het eerst sinds maart weer in de basis stond - er 2-0 van via een strafschop die eerst gekeerd leek te worden door Lazio-keeper Strakosha, maar toch via zijn voet achter de lijn belandde.

In de rust bleven de doelpuntenmakers in de kleedkamer achter en bij Lazio vielen Bobby Adekanye (afkomstig uit de jeugd van Ajax) en Djavan Anderson (ex-Cambuur) nog in. Ook met die frisse krachten lukte het Lazio niet om terug in de wedstrijd te komen. Slap verdedigen van de Romeinen luidde de 0-3 van Ante Rebic in en Theo Hernández miste ook nog twee kansen op de 0-4.

AC Milan klom dankzij de zege van de zevende naar de zesde plaats.