NOS Nieuws

Wekdienst 17/6: Demonstratie touringcars • #ShareTheMicNow in Nederland

Goedemorgen! Vandaag demonstreren touringcarondernemers in Den Haag, is er een rechtszaak over mondkapjesfraude en delen witte bekende Nederlandse vrouwen hun Instagram-account met zwarte invloedrijke vrouwen.

Het weer: vandaag blijft het in het noorden lang bewolkt en druilerig. In het zuiden schijnt eerst de zon, maar later ontstaan daar pittige regen- en onweersbuien. Het wordt zo'n 20 graden in het noordoosten tot 25 in het midden en zuiden van het land.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de aangepaste dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het duo dat wordt verdacht van fraude met 11 miljoen mondkapjes staat vandaag weer voor de rechter. De twee mannen zouden zich hebben voorgedaan als leverancier van de beschermingsmiddelen, maar staken een aanbetaling van bijna 900.000 euro in hun eigen zak - zonder de mondkapjes daadwerkelijk te leveren.
  • In Den Haag is een demonstratie van touringcarbedrijven. De busondernemers pleiten voor een versoepeling van de coronamaatregelen. Ze vinden het onterecht dat zij maar weinig passagiers mogen vervoeren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de luchtvaartbranche en het openbaar vervoer. De ondernemers willen met veertig bussen een rondrit maken door Den Haag, daarna staat een korte manifestatie op het Malieveld gepland.
  • De hashtag #ShareTheMicNow gaat al even rond op Instagram, maar vandaag doen ook bekende Nederlandse vrouwen mee aan de wereldwijde actie. Het idee is dat witte vrouwen daarbij hun Instagram-account delen met een invloedrijke zwarte vrouw, om haar stem luider te laten horen. Internationale beroemdheden als Julia Roberts en Kourtney Kardashian deden al mee, vandaag volgen onder anderen Claudia de Breij, Froukje de Both en zangeres Maan.

Wat heb je gemist?

Wopke Hoekstra is niet beschikbaar als lijsttrekker voor het CDA. "Ik vind dat ik uiteindelijk meer een bestuurder ben dan een beroepspoliticus. Ik wil dicht bij mezelf blijven", zegt de minister van Financiën in een interview met De Telegraaf.

Hoekstra werd genoemd als belangrijke kandidaat om het CDA te leiden bij de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. Ook de namen van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken gaan rond.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Urker vissers redden migranten op Noordzee: een Urker viskotter heeft op de Noordzee een bootje met migranten gered. Volgens de eigenaar dobberde de boot op een drukke vaarroute en is het een wonder dat het niet is overvaren door een groter schip.
  • Trump wil boek ex-adviseur John Bolton verbieden: de Amerikaanse regering wil een boek van ex-veiligheidsadviseur John Bolton verbieden, omdat daar geheime informatie in zou staan. Met een rechtszaak proberen regeringsadvocaten de publicatie van de memoires te vertragen.
  • Meer ouders in aanmerking voor schadevergoeding toeslagfraude: meer ouders die gedupeerd zijn in de kinderopvangtoeslagaffaire kunnen aanspraak maken op de compensatieregelingen van de overheid. Het gaat om ouders die onterecht als fraudeur waren aangemerkt en vervolgens geen betalingsregelingen konden aangaan om hun schulden te betalen.

En dan nog even dit:

Op vakantie, als proefkonijn. De Spaanse grenzen zijn nog dicht, maar toch kunnen zo'n 11.000 Duitsers nu al op de eilandengroep de Balearen vertoeven.

Maar de test-toeristen voelen zich geen proefkonijn en zijn al lang blij dat ze naar de zon mogen:

Duitse test-toerist op Mallorca: 'Ik voel me geen proefkonijn'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl