NOS Nieuws

Wekdienst 12/5: Tripoli-ramp herdacht • Sportscholen willen eerder open

Goedemorgen! Het is vandaag tien jaar geleden dat een toestel met 71 Nederlanders aan boord neerstortte in de Libische hoofdstad Tripoli en de branche van sportscholen praat vandaag met minister Van Rijn. Ze willen eerder dan 1 september open.

Deze wekdienst liever luisteren? Dat kan hier:

Eerst het weer, vooral in het noorden vallen vandaag enkele buien. Verder schijnt af en toe de zon en wordt het vanmiddag 11 tot 14 graden. Er staat een matige noordwestenwind. Woensdag verandert er weinig, daarna blijft het droog en wordt het ook wat zonniger.

Moet je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de aangepaste dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is tien jaar geleden dat het toestel van Afriqiah Airways met 71 Nederlanders aan boord neerstortte in de Libische hoofdstad Tripoli. Er was slechts één overlevende, Ruben een jongetje van 9 jaar. Door de coronacrisis is er dit jaar geen officiële bijeenkomst bij het monument in Nieuwegein. Wel is er een online herdenking door middel van een livestream.
  • De Eerste Kamer vergadert vanaf vandaag in de Ridderzaal. In de plenaire zaal was te weinig plek om voldoende afstand te kunnen houden. Daar konden maar veertien van de 75 Eerste Kamerleden tegelijk vergaderen. In de Ridderzaal kunnen ze allemaal terecht.
  • De branchevereniging van sportscholen praat vandaag met minister Van Rijn. Ze vinden het onterecht dat zij pas op 1 september weer open mogen.
  • En je mag vanaf vandaag niet meer met de fiets in de trein. Ook kun je geen kaartje met samenreiskorting meer kopen. De NS wil op deze manier de trein zoveel mogelijk beschikbaar houden voor noodzakelijke reizen.

Wat heb je gemist?

In de coronacrisis is het geweld tegen de politie toegenomen, blijkt uit gegevens die de politie aan de NOS heeft verstrekt. In april nam het aantal incidenten sterk toe. In de week van 6 april lag het aantal keren dat de politie met geweld te maken kreeg 40 procent hoger dan de laatste week vóór de coronacrisis. De politie noemt onder andere de 'coronaspugers' als voorbeeld van incidenten.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Het Franse Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen naar oud-president Valéry Giscard d'Estaing vanwege seksuele intimidatie. Een Duitse journalist zegt dat Giscard d'Estaing (94) haar onzedelijk heeft betast. Dat zou zijn gebeurd na een interview in 2018.
  • Tesla-baas Elon Musk start, ondanks een verbod, zijn autofabriek weer op in Californië. De lokale autoriteiten hadden besloten dat vanwege de coronamaatregelen de fabriek langer dicht moest. Musk laat op Twitter blijken dat hij zich bewust is van de risico's. Als iemand wordt gearresteerd, zal ik vragen of ze alleen mij meenemen, schrijft hij.
  • Plastic handschoenen en mondkapjes worden door de coronacrisis steeds vaker gebruikt en in de afvalbak voor plastic gegooid. Afvalverwerker Suez in Rotterdam ziet ze de afgelopen weken steeds vaker tussen het plastic afval. De mondkapjes en plastic handschoenen horen echter bij het restafval.

En dan nog even dit:

Madagaskar claimt een 'wondermiddel' te hebben ontwikkeld tegen het coronavirus. Een kruidendrankje met de naam 'Covid-Organics' kan volgens de president van het Oost-Afrikaanse eiland besmettingen voorkomen én coronapatiënten genezen. Leiders van veel andere Afrikaanse landen tonen ook interesse in Covid-Organics.

"Schoolkinderen zouden dit drankje moeten krijgen en het gedurende de dag moeten drinken", zei de president tijdens de presentatie van het middel. Wereldgezondheidsorganisatie WHO is kritisch en zegt dat er geen enkel bewijs is voor de werkzaamheid van het drankje.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl