Megan Rapinoe en Alex Morgan na afloop van de WK-finale tegen Nederland
NOS Voetbal

Rechter wijst claim gelijke betaling Amerikaanse voetbalsters af

De Amerikaanse voetbalsters hebben voor de rechtbank een gevoelige nederlaag gelegen in hun strijd voor gelijke behandeling. Een rechter in Los Angeles verwierp hun claim dat de vrouwen door de Amerikaanse voetbalbond USSF slechter worden betaald dan de mannen.

"Het Amerikaanse vrouwenteam heeft gedurende de onderzochte periode zowel cumulatief als gemiddeld per wedstrijd meer betaald gekregen dan het mannenteam", aldus de rechter in een schriftelijke verklaring. De speelsters hadden een schadevergoeding geëist van omgerekend bijna 60 miljoen euro.

De vrouwen kregen wel op een aantal andere punten gelijk: volgens de rechtbank worden ze niet gelijk behandeld door de bond op het gebied van (vlieg)reizen, hotelaccommodaties en medische en trainingsfaciliteiten. Deze zaken zullen volgende maand verder door de rechtbank worden behandeld.

Hoger beroep

De Amerikaanse voetbalsters hebben al aangekondigd in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. "We zijn vastberaden in onze toewijding om ervoor te zorgen dat meisjes en vrouwen die deze sport beoefenen niet minder worden gewaardeerd vanwege hun geslacht", liet een woordvoerster weten.

Sterspeelster Megan Rapinoe, die vrijdag nog liet weten open te staan voor een functie als vice-president van de VS, reageerde via Twitter: "We zullen nooit stoppen met strijden voor gelijkheid."

En ook haar collega Alex Morgan reageerde met een tweet: "Hoewel het teleurstellend is om dit nieuws te horen, ontmoedigt het ons niet in onze strijd voor gelijkheid."

Geen ander land is in het vrouwenvoetbal zo succesvol als de VS, met vier wereldtitels en vier olympische titels. Vorig jaar werden de Amerikaanse voetbalsters wereldkampioen door Nederland in de finale te verslaan. De prestaties van de Amerikaanse mannen vallen daarbij in het niet.

Toch krijgen de vrouwen verhoudingsgewijs slechter betaald. Volgens de voetbalbond komt dat doordat ze hebben afgezien van hogere bonussen, in ruil voor andere voorzieningen zoals gegarandeerde jaarsalarissen. De rechter ging daarin mee.

Omstreden verklaring

De vrouwen vechten al jarenlang een conflict uit met de bond over gelijke behandeling, die er vorig jaar toe leidde dat de voetbalbond voor de rechter werd gedaagd.

De bond reageerde destijds op de eis met een omstreden verklaring: "De mannen krijgen meer geld, omdat ze een grotere verantwoordelijkheid en een hoger vaardigheidsniveau hebben." Daarop kwam zoveel kritiek, dat USFF-voorzitter Carlos Cordeiro opstapte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl