Sterling Moss in 1959
NOS Sport

Britse racelegende Sir Stirling Moss (90) overleden

Voormalig Formule 1-coureur Sir Stirling Moss (90) is overleden. De Engelsman, een van de iconen van de autosport, reed tussen 1951 en 1961 in de Formule 1. Moss was al geruime tijd ziek.

Van de 66 grand prixs die Moss reed, won hij er zestien. Hij wist echter nooit wereldkampioen te worden. Vier keer eindigde hij als tweede in het WK-klassement en drie keer als derde. Geen enkele andere coureur won zoveel races zonder de titel te bemachtigen.

In 1958 won 'Mister Motor Racing' op het circuit van Zandvoort de Grote Prijs van Nederland. Datzelfde jaar miste hij de wereldtitel op een punt door zijn rivaal Mike Hawthorn te helpen.

Hawthorn werd gediskwalificeerd na een spin in de GP van Portugal, maar op voorspraak van Moss werd die straf teruggedraaid. Daardoor hield Hawthorn genoeg punten over voor de titel. "Het voelde niet goed, dus ik sprak me uit voor Mike", aldus Moss in een interview in 2009.

Kijk hieronder naar de zege van Moss in Zandvoort:

Moss wint in 1958 op het circuit van Zandvoort

Moss reed onder andere voor Maserati, Ferrari en Mercedes. Bij Mercedes was hij de teamgenoot van de Argentijnse vijfvoudig wereldkampioen Juan Manuel Fangio die hij in 1955 versloeg op het circuit van Aintree bij Liverpool. Daarmee was Moss de eerste Britse coureur die een thuiszege behaalde.

In 1959 begaf zijn auto het tijdens de laatste race van het seizoen in de Verenigde Staten, terwijl hij nog uitzicht had op de titel en het winnen van de race.

Record kwijtgeraakt en teruggekregen

"Ik hoop dat ik word gezien als de beste coureur die nooit wereldkampioen wist te worden, maar eigenlijk maakt het me niet uit", zei Moss ooit. "Het belangrijkste vond ik het gerespecteerd te worden door andere coureurs en volgens mij is dat gelukt."

Het record van meeste GP-zeges zonder wereldtitel raakte Moss in april 2016 kwijt aan Nico Rosberg, die toen zeventien overwinningen had behaald, maar nog geen kampioenschap op zijn naam had weten te schrijven.

Aan het eind van het seizoen kreeg Moss het dubieuze record echter weer terug, want Rosberg pakte in 2016 de wereldtitel.

Stirling Moss in 1961

Moss' indrukwekkende erelijst zorgde er ook voor dat zijn naam een synoniem werd voor hardrijders. Britse automobilisten die betrapt werden op het overschrijden van de maximumsnelheid werden door de politie aan de kant gezet met de vraag: 'Wie denk je dat je bent? Stirling Moss?'.

Zelf kreeg hij die vraag ook ooit. "Maar ik wist niet zeker of de agent een grapje maakte."

Stirling Moss op het circuit van Engeland in 2009

Niet alleen in de Formule 1 blonk Moss uit. Hij was een allrounder en boekte in totaal maar liefst 212 overwinningen in verschillende disciplines. Na een crash in 1962 tijdens een race in het Engelse Goodwood nam Moss noodgedwongen afscheid van het racen op topniveau.

Pas na drie kwartier kon hij bevrijd worden uit zijn auto. Moss lag meer dan een maand in coma en was een half jaar gedeeltelijk verlamd.

In 2000 werd Moss geridderd voor zijn prestaties in de autosport.

Bekijk hieronder een filmpje dat Mercedes op Twitter plaatse, van een ontmoeting tussen Moss en Lewis Hamilton in 2015.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl