Hoekstra doet vanuit Den Haag mee aan de vergadering

De uitzending van 9 april: Coronacrisis verdeelt de EU / Duitsland wil maatregelen versoepelen / Kamer gaat meer in debat / Getallen geven Giordano zekerheid

Coronacrisis verdeelt de EU

Ondanks de verdeeldheid in de EU zijn er genoeg coronamaatregelen waar de EU-ministers van Financiën het over eens kunnen worden, zegt minister Wopke Hoekstra vandaag. De videovergadering tussen de ministers werd gisteren opgeschort omdat ze er niet uit kwamen, maar vandaag gaan ze weer verder.

Ze praten over drie maatregelen: leningen van het ESM-noodfonds voor getroffen EU-landen als Italië, een garantiefonds voor bedrijfsleningen van de Europese Investeringsbank en het door de EU voorgestelde programma voor werktijdverkorting. Een vangnet ter waarde van zo'n 500 miljard euro. Hoekstra wil duidelijke afspraken, want je kunt het geld maar één keer uitgeven. En als het op is, is het op, zegt hij.

Houdt Hoekstra voet bij stuk als het gaat om coronasteun?

Kamer gaat meer debatteren

De Tweede Kamer gaat weer meer debatten voeren, ook over onderwerpen die niet met het coronavirus hebben te maken. Dat heeft het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer vanavond besloten. We spreken erover met Arjan Noorlander.

Kamer gaat niet meer alleen over corona debatteren

Duitsland boekt succes in strijd tegen corona

In Duitsland is net als in Nederland een afvlakking te zien van het aantal ziekenhuisopnames en het aantal doden. Maar in vergelijking met Nederland is het sterftecijfer er naar verhouding opvallend veel lager.

Volgens de Duitse districtsbestuurder Stephan Pusch is daar een verklaring voor: "We hebben heel veel IC-capaciteit en konden mensen snel overplaatsen naar gespecialiseerde ziekenhuizen waar ze niet alleen intuberen maar waar ook het bloed met zuurstof werd verrijkt. Bovendien hebben we vanaf het begin veel getest en mensen snel geïsoleerd. Ook hebben we nooit gebrek gehad aan beschermingsmiddelen zodat personeel, ook in de verpleeghuizen, altijd beschermd was."

Duitse grensregio wil coronamaatregelen snel gaan versoepelen

Zekerheid in getallen

De Italiaanse schrijver Paolo Giordano, vooral bekend van zijn bestseller 'De eenzaamheid van de priemgetallen', schreef in zes dagen en nachten een essay over de coronacrisis: In tijden van besmetting. Oorspronkelijk is Giordano natuurkundige. In deze onzekere tijden keert hij terug naar zijn oude vakgebied; cijfers en modellen geven hem houvast. Dit wil hij ook aan zijn lezers meegeven.

Sterauteur Giordano vindt in coronatijd zekerheid in getallen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl