Radomir Antic in 2004 als trainer van Celta de Vigo
NOS Voetbal

Radomir Antic overleden: de enige die zowel Barça, Real als Atlético trainde

Oud-trainer Radomir Antic is op 71-jarige leeftijd overleden. De Serviër is de enige trainer die zowel FC Barcelona, Real Madrid als Atlético Madrid onder zijn hoede had. Ook stond hij aan het roer van het nationale elftal van Servië.

Antic begon als coach van Real Zaragoza en werd vooral bekend door zijn drie periodes als trainer van Atlético (1995-1998, 1999 en 2000). Met die club veroverde hij in 1996 de landstitel en de Copa del Rey.

Een jaar later, in maart 1997, zat hij op de bank in de kwartfinales van de Champions League tegen Ajax. Na de 1-1 in Amsterdam moest Atlético in de return in het eigen stadion Vicente Calderon uiteindelijk buigen voor het elftal van Louis van Gaal, door doelpunten in de verlenging van Dani (1-2) en Babangida (2-3).

Bij Real Madrid (1991-1992) en Barcelona (2003) stond hij korter aan het roer en won hij geen prijs. Toch schreef hij dankzij die beide clubs geschiedenis. Behalve Antic is er slechts een andere trainer die Real én Barça trainde, de Uruguayaan Enrique Fernández Viola.

Behalve bij de topclubs was Antic ook nog trainer bij Real Oviedo en Celta de Vigo.

Bondscoach

Antic had vooral een grote reputatie in het buitenland. In 2008 werd hij desondanks aangesteld als bondscoach van Servië. Hij plaatste zich voor het WK van 2010 in Zuid-Afrika, maar eindigde daar als laatste in groep D.

Na tegenvallende resultaten in de EK-kwalificatie werd hij ontslagen. Antic sloot zijn loopbaan af in China.

In zijn spelerscarrière werd Antic, die één interland speelde, landskampioen met Partizan Belgrado. Hij kwam ook uit voor Fenerbahçe, Real Zaragoza en Luton Town.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl