liveblog
NOS VoetbalAangepast

Feyenoord met klinkende zege naar 18de bekerfinale; 19 april tegen FC Utrecht

liveblog gesloten

Tot het volgende liveblog!

Een heerlijke avond voor Steven Berghuis: een hattrick, 7-1 winst én de bekerfinale

Geen clausule voor Advocaat

"Nee, ik heb geen premie in mijn contract opgenomen voor de dubbel. Niet aan gedacht...", glimlachte Dick Advocaat na afloop voor de microfoon van Fox Sports. "Misschien moet ik toch nog eens naar de kleine lettertjes in mijn contract kijken. Maar laten we eerst zondag maar van Willem II winnen."

Reactie van hattrickheld Berghuis

"Als je niet nadenkt, gebeuren vaak de mooiste dingen." Zo is het maar net, Steven Berghuis.

Berghuis over stift: 'Als je niet nadenkt, gebeuren vaak de mooiste dingen'

Bilbao naar Spaanse bekerfinale

De Copa del Rey krijgt dit seizoen een bijzondere finale. Met Athletic Club en Real Sociedad staan volgende maand de twee grootste clubs van Baskenland tegenover elkaar.

Voor het eerst sinds 1927 treffen twee Baskische clubs elkaar in de eindstrijd. Daar was wel een slotoffensief van Athletic voor nodig.

Klik hier voor het wedstrijdverslag:

'Trainersleven kent ook regen'

Aan de kant van het veld wond Peter Hyballa zich veel vaker dan gewenst op tijdens de wedstrijd. Hij zag zijn ploeg "echt goed beginnen", maar toen bij de 1-0 het hek eenmaal van de dam was, kreeg zijn team klap op klap te verwerken.

Is het dan vreselijk, om nog in de kou het veld op te moeten voor de tweede helft? "Nee, dat is niet vreselijk. Dat vind ik een uitdaging", aldus Hyballa. "Daarvoor word je trainer. Er is niet alleen zon, maar ook regen. Heel veel regen vandaag."

Hyballa na dramatische avond: 'Trainersleven kent niet alleen zon, ook regen'

Bekeravontuur ten einde voor Cocu

Phillip Cocu heeft met Derby County niet kunnen stunten in de FA Cup. Vedette Wayne Rooney kon ondanks een paar fraaie acties zijn stempel niet drukken op het duel met zijn oude club Manchester United (0-3), in de strijd om een plek bij de laatste acht.

Rooney is met 253 goals topscorer aller tijden van Manchester United. Tegen die club won óf scoorde hij echter nog nooit.

Ondertussen in Spanje...

...lijkt Athletic Bilbao op weg naar de finale van de Copa del Rey, het Spaanse bekertoernooi. Op bezoek bij Granada staat de ploeg vijf minuten voor tijd weliswaar met 2-1 achter, maar dat is na de 1-0 overwinning thuis genoeg.

In de 82ste minuut maakt Yuri Berchiche voor Bilbao de 2-1, nadat Carlos Fernández en Germán Sánchez de thuisploeg op 2-0 hadden gezet.

90' Afgelopen!

Wat een avond voor Feyenoord, dat NAC elimineert met maar liefst 7-1. Op 19 april spelen de Rotterdammers de achttiende KNVB-bekerfinale in de clubgeschiedenis tegen FC Utrecht.

Klik hieronder voor het wedstrijdverslag:

88' Goal Feyenoord!

Er gebeurt nog een hoop in de slotfase. Roger Riera haalt Luciano Narsingh onderuit in het strafschopgebied. Jochem Kamphuis fluit, maakt direct zijn excuses door te zeggen dat het geen penalty is en wordt vervolgens door de VAR erop gewezen dat het tóch een strafschop is.

Riera krijgt geel voor de overtreding én voor protesteren. Rood voor hem dus. Invaller Luciano Narsingh benut daarop ook de derde Rotterdamse penalty en zorgt voor de zevenklapper.

Tussenstand: 7-1

82' Eerste fans al naar huis

Het is wachten op het laatste fluitsignaal. De eerste Feyenoord-fans verlaten het natte en koude stadion al, in de wetenschap dat ze op 19 april kunnen terugkomen voor de finale.

Tussenstand: 6-1

Spits AS Monaco voor 6 maanden geschorst

Bij AS Monaco is aanvaller Gelson Martins voor zes maanden geschorst voor het duwen van de scheidsrechter. De Portugees ging over de schreef tijdens de competitiewedstrijd op 1 februari tegen Nîmes (3-1 nederlaag).

Martins was zo boos op de rode kaart die de arbiter aan zijn ploeggenoot Tiémoué Bakayoko gaf, dat hij de scheidsrechter duwde. Toen deze hem daarop ook rood gaf, duwde de 24-jarige speler de arbiter nogmaals hard tegen de borst.

67' Zevende goal afgekeurd

Even dacht Feyenoord-spits Róbert Bozeník voor de zevenklapper te zorgen, maar zijn goal wordt afgekeurd wegens buitenspel.

Tussenstand: 6-1

Liefde van Berghuis voor deze jonge fan

  • NOS
    Hattrickhero Steven Berghuis maakt de dag van een jonge Feyenoord-fan helemaal compleet door zijn shirt te geven
  • NOS
    Hattrickhero Steven Berghuis maakt de dag van een jonge Feyenoord-fan helemaal compleet door zijn shirt te geven

52' Goal Feyenoord!

Mócht NAC nog héél stoute dromen hebben, dan zijn ze nu ruw wakker geschud. Steven Berghuis ramt de bal vanaf elf meter snoeihard tegen de touwen en mag na afloop de wedstrijdbal meenemen; een hattrick voor hem.

Kort erna gaat Berghuis, die ook op scherp staat, naar de kant. Zo loopt hij geen risico een cruciale gele kaart op te lopen en zo de finale te missen. Luciano Narsingh vervangt hem.

Tussenstand: 6-1

47' Goal NAC!

De bal rolt weer in De Kuip. "Alles of niets", schreeuwen de fans uit Breda. Nou, dan krijgen ze het ook. Jan Paul van Hecke maakt twee minuten na rust de 5-1 met een kopbal die door de benen van doelman Justin Bijlow gaat.

Feyenoord-trainer Advocaat wisselt twee keer in de rust. Leroy Fer en Marcos Senesi staan beiden op scherp en maken plaats voor Oguzhan Özyakup en Edgar Ié.

Tussenstand: 5-1

Rust in Rotterdam

Tijd om even bij te komen...

45' Goal Feyenoord!

En wát voor een! Captain Steven Berghuis, kapt zich door de NAC-defensie heen en scoort met een weergaloos stiftje.

Tussenstand: 5-0

  • Pro Shots
    Steven Berghuis kan het nauwelijks geloven: zijn prachtige stift betekent de 5-0
  • NOS
    NAC-coach Hyballa heeft het niet meer wanneer zijn ploeg op 5-0 achterstand komt

Manchester United op koers

Cocu en Derby County moeten alle zeilen bijzetten om door te bekeren in de FA Cup. Manchester United komt kort voor rust via Odion Ighalo op 2-0.

En Kuijt ziet dat het goed is

Dirk Kuijt ziet zijn Feyenoord fluitend naar de bekerfinale gaan

Ondertussen in Engeland...

...komt Manchester United op voorsprong op bezoek bij Derby County. Luke Shaw klopt de Nederlandse doelman Kelle Roos met een schot dat via de grond over de keeper heen stuitert. 1-0 voor United tegen de ploeg van Phillip Cocu en Wayne Rooney.

31' Bent u er nog? 4-0!

Vier-nul Feyenoord. Ridgeciano Haps wordt de diepte in gestuurd door Jens Toornstra en scoort heel mooi met een stiftje. Wat een heerlijke avond voor Feyenoord.

Tussenstand: 4-0

Ridgeciano Haps juicht: met een stiftje schiet hij Feyenoord op 4-0

23' Ja hoor: goal Feyenoord!

Echt tijd om iets te drinken te pakken is er niet. Binnen acht minuten maakt Feyenoord alweer de derde. Met de hulp van Nick Olij.

De NAC-keeper treuzelt veel te lang op de rand van het strafschopgebied en laat zich pakken door spits Róbert Bozeník. Langzaam rolt de bal in het doel.

Tussenstand: 3-0

Ook hartjes van Róbert Boženík

20' Goal Feyenoord!

Het gaat ineens hard. Aanvoerder Steven Berghuis schiet overtuigend raak uit een penalty, die Feyenoord kreeg door ingrijpen van de VAR. Eric Botteghin werd namelijk onderuit getrokken door NAC-verdediger Nacho Monsalve.

Tussenstand: 2-0

De droom van NAC kan de prullenbak in

15' Goal Feyenoord!

NAC mag dan weliswaar de overhand in de openingsfase hebben, Feyenoord heeft slechts één kans nodig om doeltreffend te zijn. Verdediger Marcos Senesi kopt raak uit een vrije trap van Steven Berghuis.

Twee minuten later heeft Jens Toornstra de 2-0 op de schoen, maar zijn schot eindigt naast.

Tussenstand: 1-0

Liefde van Senesi voor de Feyenoord-fans

10' NAC toont lef

De eerste tien minuten zijn toch echt voor eerstedivisionist NAC Breda. De ploeg van Hyballa durft te voetballen op de helft van Feyenoord, krijgt drie corners en komt via een gekruld schot van Othman Boussaid zelfs bijna op voorsprong.

Tussenstand: 0-0

Assistent-trainers en fysio Ajax moeten thuis blijven uit vrees voor coronavirus

Christian Poulsen, assistent-trainer bij Ajax, moet voorlopig thuis blijven omdat hij mogelijk besmet is met het coronavirus. Ook inspanningsfysioloog Alessandro Schoenmaker en één van de fysiotherapeuten mogen tot volgende week vrijdag de deur niet uit.

Het drietal was vorige week vrijdag te gast op een verjaardagsdiner van de Deense oud-international Thomas Kahlenberg.

1' Aftrap!

We zijn onderweg in het regenachtige Rotterdam. Bindt reuzendoder NAC ook Feyenoord aan de zegekar?

Tussenstand: 0-0

Knipoog van NAC-trainer Peter Hyballa

Hi-Ha-Hondenweer deert fans niet

  • Pro Shots
    Hondenweer in Rotterdam deert de Feyenoord-fans niet
  • NOS
    Hondenweer in Rotterdam deert de Feyenoord-fans niet
  • NOS
    Hondenweer in Rotterdam deert de Feyenoord-fans niet

Bekervoetbal over de grens: Cocu en Rooney tegen United

Niet alleen in Nederland bekervoetbal, maar ook over de grens. In Spanje staat de halve finale tussen Granada en Athletic Bilbao op het programma en in Engeland neemt Phillip Cocu het met Derby County op tegen Manchester United in de vijfde ronde van de FA Cup.

Een bijzondere wedstrijd voor zijn assistent én speler, Wayne Rooney, die furore vierde bij United. "Rooney kent Manchester United als geen ander. Hij kent de spelers, hij weet wat we moeten doen, hij is gewend aan zulke grote wedstrijden en aan alle aandacht", aldus Cocu.

'Rooney ongekend belangrijk voor ons tegen Manchester United'

De 22 namen

De opstellingen zijn bekend. Feyenoord-trainer Dick Advocaat stuurt dezelfde elf spelers het veld in als afgelopen zondag tegen PSV (1-1). Mét Ridgeciano Haps weer als linksbuiten dus.

Bij NAC is rechtsback Robin Schouten, doelpuntenmaker in de gewonnen kwartfinale tegen AZ, ziek. Middenvelder Yassine Azzagari vervangt hem, maar Van Anholt staat rechtsachter.

De opstellingen Feyenoord en NAC Breda voor de halve finale van de KNVB-beker

Juve-Inter a.s. zondag op de rol

De Italiaanse topper tussen Juventus en Internazionale, die eerder werd uitgesteld vanwege het coronavirus, wordt komende zondag gespeeld. Zonder publiek, want de Italiaanse overheid besloot woensdag dat tot 3 april geen toeschouwers welkom zijn bij sportwedstrijden in stadions of hallen.

Aanvankelijk zouden de ploegen waar Matthijs de Ligt (Juve) en Stefan de Vrij (Inter) spelen elkaar op woensdag 13 mei treffen, maar de Italiaanse bond besloot de overgebleven zes duels uit speelronde 26 toch meteen komend weekend in te halen. Competitieronde 27 wordt later dit seizoen opnieuw geprogrammeerd.

Boze Dier springt tribunes op

Gisteravond schakelde Norwich City aan de hand van doelman Tim Krul Tottenham Hotspur uit. Na afloop was er een opmerkelijke actie van middenvelder Eric Dier van de Spurs. Zijn broer kreeg het aan de stok met een supporter, waarna de boze Dier zich ermee ging bemoeien.

Spurs-speler Dier klimt tribune op en haalt verhaal bij supporter

Trucjes van Hyballa

Terwijl NAC aankomt bij het stadion vertelt onze verslaggever Joep Schreuder, uiteraard bij het duel aanwezig, over de 'trucjes' van trainer Hyballa. Trucjes waardoor zijn spelers niet gaan bibberen van een uitverkochte Kuip. NAC moet met "veel bravoure" spelen.

'Hyballa zegt trucjes te hebben dat zijn spelers niet gaan bibberen'

KNVB gaat vijf nieuwe spelregels testen

De intrap (bij de zijlijn), de selfpass (bij een vrije trap hoef je de bal niet meer over te spelen), tijdstraffen, onbeperkt wisselen en zuivere speeltijd. Dat zijn de vijf nieuwe spelregels waarmee de KNVB de komende jaren mag gaan experimenteren van wereldvoetbalbond FIFA.

De KNVB gaat beginnen met tests in het hoogste jeugdvoetbal. Daarna volgen de hoogste amateurs en via het bekertoernooi moeten de nieuwe regels uiteindelijk in de eredivisie terecht komen.

Gijs de Jong, secretaris-generaal bij de KNVB, weet van de hoed en de rand:

Spelers Deense clubs in quarantaine vanwege coronavirus

Spelers en medewerkers van de Deense clubs Brøndby en Lyngby zijn in quarantaine geplaatst, omdat ze in contact zijn geweest met de Deense oud-international Thomas Kahlenberg, bij wie donderdag het coronavirus is gevonden.

Brøndby en Lyngby speelden zondag tegen elkaar. Kahlenberg was bij de wedstrijd aanwezig en knuffelde met oude bekenden. Hij is volgens een bericht op de website van Brøndy besmet tijdens een bezoek aan Amsterdam.

Brøndby heeft in totaal dertien mensen van de club in quarantaine geplaatst, Lyngby drie. Beide clubs, die in principe zondag weer moeten spelen, zoeken nog naar andere spelers, supporters en stafleden die in contact zijn geweest met Kahlenberg.

NAC's road to the semi-final

Feyenoord ziet zichzelf als een 'cupfighter', maar dat mag dit seizoen ook zeker gezegd worden van NAC. Onderweg naar deze halve finale werden met niet de minste tegenstanders afgerekend. Waarbij niet vergeten moet worden dat de amateurs van Sparta Nijkerk pas na verlenging werden verslagen.

Het bekerseizoen van NAC

NAC-FC Emmen 3-2
Sparta Nijkerk-NAC 0-1 (n.v.)
NAC-PSV 2-0
AZ-NAC 1-3

Nog even terug naar gisteren...

...toen Ajax nog dieper in het dal belandde met een pijnlijke nederlaag in de halve finale van het bekertoernooi, uit tegen FC Utrecht. In zes dagen tijd is Ajax uit Europa, uit de beker en moet het de koppositie inmiddels delen met AZ. Trainer Erik ten Hag spreekt zelf van de wet van Murphy.

"Wil je weer wedstrijden gaan winnen, dan mag je op dit niveau niet meer van dit soort fouten maken", foeterde Ten Hag

Bijlow droomt onder de lat bij Feyenoord van Oranje

Feyenoord dan. Bij de Rotterdammers is Justin Bijlow sinds het vertrek van Kenneth Vermeer de onbetwiste nummer één onder de lat. Een jongensdroom voor de 22-jarige Bijlow, geboren en getogen in Rotterdam-Zuid.

"Ik voelde dat ik nu weer mocht laten zien dat ik de nummer één wil zijn en ben."

Bijlow droomt onder de lat bij Feyenoord van Oranje

Advocaat beschikt in de belangrijke bekerontmoeting over een bijna complete selectie. Nicolai Jørgensen is niet fit. "Het zal nog wel weken duren voordat we hem weer op het veld zien. Hopen dat het nog dit seizoen is", vertelde de oefenmeester over de Deense spits.

De Kuipverhalen van Hyballa en Van Hooijdonk jr.

Laten we voor de sfeer hopen dat de mythische Kuip 'zijn werk' doet vanavond. De trainer van NAC, de Duitser Peter Hyballa, heeft zijn eigen verhaal met het misschien wel mooiste stadion van Nederland.

En wat zal de spits van de Bredase ploeg denken, wanneer hij vanavond de bekende trap van het stadion oploopt? Sydney van Hooijdonk is namelijk de zoon van Pierre, held van Feyenoord. De laatste tijd speelt Sydney wat minder, maar zijn droomscenario voor vanavond ligt al klaar. "Vrije trap, penalty, intikker, wereldgoal... Het maakt helemaal niets uit. Als ik die winnende maak, dan weet ik niet wat er gaat gebeuren."

Sydney van Hooijdonk: 'Pa zegt weleens dat het ook over meisjes moet gaan'

NAC pompt stemming nog wat verder op

Terug naar het begin van de middag, toen de socialmedia-afdeling van NAC de waarschijnlijk toch al zenuwachtige stemming van de fans nog wat aanwakkerde met de (inmiddels welbekende) 'matchdayvideo's'.

Klik op de Instagram-post om het filmpje te bekijken:

Welkom!

Een regenachtige donderdagavond in maart en een uitverkochte Kuip in Rotterdam. Feyenoord en NAC Breda maken zich op voor een heerlijke bekeravond. Wie neemt het op 19 april in de KNVB-bekerfinale op tegen FC Utrecht?

Welkom bij ons liveblog!