NOS Nieuws

Wekdienst 2/3: rechtszaak verdachte tramaanslag, blijft het coronavirus beheersbaar?

Goedemorgen. Vandaag begint de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen de verdachte van de tramaanslag in Utrecht. Tien mensen in Nederland zijn nu besmet met het coronavirus. Deze week moet blijken of het virus beheersbaar blijft.

Het weer: het wordt geleidelijk aan bewolkt en vanuit het zuidwesten gaat het regenen. Pas in de middag wordt het droger, maar wolken houden de overhand. Het wordt ongeveer 8 graden bij een matige zuidelijke wind.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland staat op tien. Deze week wordt duidelijk of het virus beheersbaar blijft, zeggen hoogleraren.
  • De inhoudelijke behandeling begint van de rechtszaak tegen de verdachte van de tramaanslag in Utrecht: Gökmen T. Hij wordt verdacht van meervoudige moord met een terroristisch oogmerk.
  • Honderden inwoners van Jakarta klagen de gouverneur van de Indonesische hoofdstad aan omdat hun huizen altijd vol water staan. Ze willen worden gecompenseerd voor de schade, en eisen dat er maatregelen worden genomen om meer wateroverlast te voorkomen.
  • In Israël zijn de derde verkiezingen in een jaar tijd. Tot nu toe is het niet gelukt om een kabinet te vormen en ook nu weer dreigt de formatie een moeilijke klus te worden.
  • Het Vaticaan opent oorlogsarchieven die duidelijkheid moeten geven over de rol van paus Pius XII in de Tweede Wereldoorlog.

Wat heb je gemist?

Een tbs-patiënt is bij het Gelderse Kesteren doodgeschoten door de politie. De man (37) was eerder op de dag samen met een ander ontsnapt uit de Kijvelanden-kliniek in Poortugaal. De ontsnapping was rond 16.30 uur. De twee bedreigden een behandelaar met een vuurwapen en een mes en hielden hem gegijzeld. Daarna hielden zij een taxi aan en volgde een achtervolging over de A15. Bij Kesteren stopten agenten de auto. Op een bedrijventerrein ontstond vervolgens een vuurgevecht.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Het Europese hoofdkantoor van sportmerk Nike in Hilversum is vandaag en morgen dicht, omdat een van de medewerkers is besmet met het coronavirus. Dat meldt het ANP. Het pand wordt gereinigd.
  • Rijkswaterstaat denkt 19 miljoen euro kwijt te zijn aan de verlaging van de maximumsnelheid overdag naar 100 kilometer per uur. Dat zegt de wegbeheerder tegen De Telegraaf. Eerder schatte Rijkswaterstaat de kosten voor de operatie nog op 7 à 8 miljoen euro.
  • Door een brand in een kraakpand in Rotterdam zijn vannacht drie mensen lichtgewond geraakt. De brandweer had volgens omstanders grote moeite met het blussen van de brand, door de grote hoeveelheid rommel in en rond het gebouw.

En dan nog dit:

In Bonaire is een vliegtuig door het asfalt gezakt. Het incident gebeurde tijdens de pushback, het moment dat een vliegtuig van het platform achteruit wordt geduwd totdat het zelfstandig naar de startbaan kan taxiën. De 305 passagiers op de vlucht naar Amsterdam bleven ongedeerd.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl