NOS Nieuws

Wekdienst 29/2: corona-onderzoek Diemen en akkoord tussen VS en Taliban

Goedemorgen! Vandaag wordt waarschijnlijk meer bekend over de vrouw met het coronavirus in Diemen en haar gezin. En in Qatar ondertekenen de VS en de Afghaanse Taliban mogelijk een akkoord.

Het is vandaag bewolkt en het gaat later in de middag en vanavond enige tijd stevig regenen. Het wordt 10 tot 12 graden. Aan zee waait een krachtige tot harde zuidwestenwind, met kans op zware windstoten.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Al langer zijn de Verenigde Staten en de Afghaanse Taliban in onderhandeling over een vredesakkoord. De deal had afgelopen september ondertekend moeten worden, maar dat ging op het laatste moment niet door. Vandaag lijken de handtekeningen er alsnog te komen. De ondertekening vindt plaats in in Qatar.
  • Het RIVM maakt waarschijnlijk vandaag bekend of de gezinsleden van de besmette vrouw uit Amsterdam ook geïnfecteerd zijn met het coronavirus. In ons liveblog kun je de ontwikkelingen op de voet volgen.
  • Vandaag is het Zeldzame Ziektendag. Patiënten en zorgverleners vragen wereldwijd aandacht voor zeldzame aandoeningen, zoals de Noordzeeziekte of het Nagel-Patellasyndroom.
  • Het bisdom Roermond herdenkt de priesters en kloosterlingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen na vervolging om hun rol in het verzet.
  • Er zijn verkiezingen in Slowakije. Die vinden plaats in een gespannen klimaat na de moord op onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn vriendin.

Wat heb je gemist?

Medewerkers van de Belastingdienst hielden twintig jaar lang een geheime lijst bij met daarop namen van mogelijke fraudeurs. Maar de bewijzen voor fraude waren onbetrouwbaar en niet controleerbaar, blijkt uit een intern onderzoek dat in handen is van Trouw en RTL Nieuws. Er stonden 180.000 mensen op de lijst. Privacy-experts zeggen dat de lijst in strijd was met de privacywet.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit

Stel je voor: een explosie die een vulkaankrater achterlaat, zo groot als vijftien melkwegstelsels op een rij. Dat is wat er ongeveer gebeurd moet zijn bij de grootste ontploffing in het heelal sinds de oerknal.

Astronomen hebben de restanten van die ontploffing op 390 miljoen lichtjaar afstand ontdekt. De explosie was niet één klap, maar een proces dat misschien wel miljoenen jaren duurde.

Op de gestippelde curve is de rand van het gat te zien:

Het bewijs voor de mega-explosie door de combinatie van gegevens van verschillende telescopen

Fijne schrikkeldag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl