NOS Nieuws

Wekdienst 24/2: rechtszaak over uitlevering Assange en Trump bezoekt India

Goedemorgen! WikiLeaks-oprichter Julian Assange verzet zich bij de rechter tegen uitlevering aan Amerika en president Trump bezoekt voor het eerst India.

Bewolking overheerst en er valt soms wat regen of motregen. Vanmiddag gaat het harder regenen en ook weer fors waaien uit het zuidwesten. De temperatuur ligt tussen 9 en 12 graden. De komende dagen blijft het wisselvallig.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten

  • In Londen moet WikiLeaks-oprichter Julian Assange voor de rechter verschijnen. De Verenigde Staten vragen om zijn uitlevering voor het publiceren van staatsgeheimen. De uitspraak wordt pas over een aantal maanden verwacht.
  • De rechter in Den Bosch doet uitspraak in de zaak tegen de 21-jarige autocrosser Ponserello M.. Hij zou in september zijn ingereden op het publiek bij een autocrossevenement in Leende. Tegen de man is twee jaar celstraf geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk.
Agenten doen onderzoek bij de auto van Ponserello M.
  • De Amerikaanse president Donald Trump landt vandaag in India voor zijn eerste officiële staatsbezoek. Trump begint in de deelstaat Gujarat, waar hij in een cricketstadion wordt verwelkomd door premier Modi en naar verwachting meer dan 100.000 mensen. Langs de route die Trump naar het stadion neemt is een nieuwe muur gebouwd, zodat de armste wijk van de stad niet te zien is.
  • De Griekse eilanden moeten vandaag reageren op het plan van de centrum-rechtse regering om nieuwe, gesloten vluchtelingenkampen te bouwen. Er zitten nu 42.000 asielzoekers op vijf Griekse eilanden. En dat terwijl er in de vluchtelingenkampen officieel plaats is voor maar 6200 mensen.

Wat heb je gemist?

Het aantal plofkraken is afgelopen jaar flink toegenomen, maar bij het overgrote deel wordt niets buitgemaakt. In 16 procent van de gevallen gaan daders er aantoonbaar met geld vandoor. Dat schrijft het AD op basis van politiecijfers. Volgens de krant is het voor het eerst dat de politie een slagingspercentage voor plofkraken bekendmaakt.

Vorig jaar werden 95 kraakpogingen gedaan. Dat is een stijging van 55 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Ander nieuws uit de nacht

Problemen door zandstorm op Gran Canaria en Tenerife: 'Alles onder het zand'

En dan nog even dit:

Om provinciale wegen veiliger te maken wordt dit jaar op twintig N-wegen trajectcontrole ingevoerd. Op de N414 tussen Eembrugge en Bunschoten wordt vanaf vandaag gecontroleerd. Op dat stuk van de N414 vielen vorig jaar bij veertien ongevallen vijf gewonden en een dode.

Bij metingen voorafgaand aan de invoering reed 65 procent van het verkeer harder dan de toegestane 80 kilometer per uur op die weg.

Dit zijn de N-wegen waar trajectcontrole gepland staat:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl