Mark Rutte voor aanvang van de top
NOS NieuwsAangepast

Europese top over geld mislukt: 'De verschillen waren te groot'

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

De Europese regeringsleiders zijn er niet in geslaagd om een nieuwe begroting op te stellen voor de komende zeven jaar. Na twee dagen vergaderen in Brussel heeft de Belgische voorzitter Michel besloten om de onderhandelingen op te schorten. "We hebben meer tijd nodig om te zien hoe we eruit kunnen komen", zegt hij.

Wanneer de besprekingen worden hervat, is niet bekend. "Zoals mijn grootmoeder al zei: om te slagen moeten we het blijven proberen", aldus Michel.

De hele dag spraken de landen intensief. Nederland wil niet meer aan de EU gaan betalen, terwijl dat wel gevraagd wordt door de andere landen. De Zuid- en Oost-Europese landen willen heel graag de speciale cohesiefondsen (om armoede te bestrijden) behouden, terwijl Nederland wil vasthouden aan de korting van 1,5 miljard euro die het heeft.

Een ander struikelblok is het percentage van de omvang van de Europese economie dat naar de EU moet gaan. Michel zet in op 1,07 procent, terwijl Nederland, Denemarken, Oostenrijk en Zweden niet verder willen gaan dan 1 procent. Dat is een verschil van 75 miljard euro.

Volgens premier Rutte waren de verschillen tussen de landen te groot:

Premier Rutte over mislukte EU-top over begroting: 'de verschillen zijn te groot'

Ook wil Nederland graag de douane-inkomsten zelf houden die via de haven van Rotterdam in de schatkist terechtkomen. De Europese Unie wil dat een deel naar de schatkist in Brussel vloeit.

Volgens de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, dringt de tijd. "Als we voor het eind van het jaar geen akkoord hebben, kunnen we geen geld uitgeven."

Michel is ook na het mislukken van de besprekingen optimistisch. "Ik denk dat het kan, iedereen wil er namelijk uitkomen en iedereen wil modernisering."

Irritatie

Vandaag werd de hele dag getracht om tot een oplossing te komen. Premier Rutte was bij veel van die pogingen betrokken, omdat hij de aanvoerder is van wat ze in Brussel de zuinige landen noemen. Naar verluidt wekte de houding van deze landen irritatie, vooral bij de netto-ontvangers, die meer geld krijgen van de EU dan ze aan Europa uitgeven.

Rond 19.00 uur legde Michel een compromis op tafel, waarvan al snel duidelijk werd dat de meningen te veel uiteenliepen. "De verschillen waren gewoon te groot", analyseerde premier Rutte achteraf. "Het is geen ramp. Bij het opstellen van de vorige begroting in 2012 mislukten de eerste gesprekken ook en een paar maanden later werden we het alsnog eens."

Rutte is optimistisch. "Het is oplosbaar. We kunnen eruit komen, maar ik heb geen garanties."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl