Jerry M. met zijn advocaat
NOS NieuwsAangepast

Twee jaar geëist tegen atletiektrainer Jerry M. wegens misbruik meisjes

Het Openbaar Ministerie heeft twee jaar cel geëist, waarvan acht maanden voorwaardelijk, tegen de Rotterdamse atletiektrainer Jerry M. Volgens het OM heeft hij tussen 2000 en 2009 vier minderjarige meisjes seksueel misbruikt, onder andere tijdens trainingskampen en trainingen.

De 59-jarige man zei vandaag in de rechtszaal dat hij zich de gebeurtenissen goed kan herinneren. Maar van strafbare handelingen wist hij naar eigen zeggen niets meer, of hij bestreed de aantijgingen. M. zei ook dat het destijds gebruikelijk was om leerlingen aan te raken. Als het gedrag ongepast zou zijn geweest, hadden de ouders hem hierop moeten aanspreken, zei M., die trainingen gaf aan meisjes tussen 11 en 18 jaar.

De officier van justitie stelde dat de meisjes vanwege hun leeftijd niet goed doorhadden dat hun trainer strafbare dingen deed. "Ze hadden er een ongemakkelijk gevoel bij, maar door hun afhankelijkheid van de verdachte durfden ze dit lange tijd niet uit te spreken." Hij heeft volgens de officier van justitie ernstig misbruik gemaakt van zijn positie en moet een beroepsverbod krijgen als sporttrainer.

'Droomwereld'

Twee van de slachtoffers kwamen aan het woord. "Je liet mij een droomwereld zien door kansen te schetsen in een atletiekcarrière, maar je maakte hier misbruik van voor je eigen lusten", zei een van hen. Ze wilde dat de verdachte haar aankeek terwijl hij luisterde.

Voor het andere meisje had M. lingerie gekocht. "Je ging over mijn grenzen heen en maakte mij kleiner. Het is niet oké, het was niet oké en het zal nooit oké zijn." De andere vrouwen, twee zussen, hebben hun verklaring laten voorlezen.

Aangifte

De vier, inmiddels vrouwen, deden aangifte nadat de verdenkingen van misbruik begin vorig jaar in het nieuws waren gekomen. Hij had een bekentenis afgelegd bij de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak. Hij zou de afgelopen 35 jaar zeker negen meisjes hebben misbruikt. Met zeker vier van hen zou hij in de jaren 80 meerdere jaren onbeschermde seks hebben gehad. Twee van hen werden zwanger.

Eerder is M. ondanks tientallen meldingen nooit gestraft, omdat een lange tijd niemand aangifte had gedaan. De Atletiekunie had hem voor het leven geroyeerd en zei zelf geen aangifte te kunnen doen, hiervoor waren zij afhankelijk van slachtoffers. Door verjaring en het gebrek aan aangiftes in andere zaken ging het strafproces alleen over deze specifieke gevallen van ontucht en aanranding.

Over twee weken hoort de oud-atletiektrainer het vonnis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl