Iris en Sophie (koppel in het midden) is het eerste vrouwenkoppel dat meedoet aan het bal
NOS Nieuws

Eerste vrouwenkoppel bij Weens Operabal: 'Ze kunnen gewoon heel goed dansen'

Oostenrijk is al de hele week in de ban van 'Het Bal'. Eens per jaar wordt de Weense Staatsopera omgebouwd tot een enorme danszaal met alle pracht en praal die daarbij hoort. Maar dit keer is er ook een opmerkelijke vernieuwing; aan het debutantenbal doet vanavond voor het eerst ook een vrouwenkoppel mee.

Het debutantenbal in de Staatsopera is een van de grote society-events in de Oostenrijkse hoofdstad. Het wordt gezien als het hoogtepunt van het Weense balseizoen. Naast tientallen hoogwaardigheidsbekleders zijn er ook internationale sterren in vol ornaat te vinden.

Tijdens de openingsceremonie zijn alle ogen gericht op de bijna 300 geselecteerde paren. Dat daar nu een vrouwenkoppel tussen zit, is een primeur. Al willen de dames zelf er niet te veel nadruk op leggen. "We wilden hier gewoon komen dansen", zegt Sophie Grau, een van de twee, tegen persbureau AFP. "We wilden geen aandacht vragen of een revolutie teweegbrengen."

De twee Duitse schoolvriendinnen Sophie en Iris, die overigens geen relatie hebben, hebben de dagen voor het bal flink geoefend:

'Het maakt niet uit wat je in je broek hebt, je kan dansen zoals je wil'

Al maanden hebben de paren geoefend op de traditionele linksom draaiende wals. Er gelden strikte dress- en haarcodes voor de debutantes. Zo moeten de dames in het wit, het haar op een speciale manier gevlochten en moeten ze een tiara dragen. Mannen dienen een rokkostuum, met klassieke manchetknopen, te dragen.

"Nu zijn het twee vrouwen van wie Sophie binair is", zegt schrijfster Reinildis van Ditzhuyzen die in Wenen woont en zelf ooit ook debuteerde op het bal. "Maar ze houden zich aan de strenge regels: Iris gaat in een witte baljurk en Sophie in een zwarte rok met alles erop en eraan, zoals het hoort. En ze dansen ook allebei linksom de wals. Dus ze zien er net zo uit als alle andere man/vrouw-stelletjes."

Het is niet zo dat ze het nu opeens helemaal anders doen.

Reinildis van Ditzhuyzen

Dat er nu twee vrouwen meedoen aan dit belangrijke bal, past volgens Van Ditzhuyzen in de lijn van de organisatie om ieder jaar nieuwe dingen te proberen. "Ze willen natuurlijk het bal in de belangstelling houden. Er zijn heel veel vernieuwingen geweest. Dus het is niet zo dat ze het nu opeens helemaal anders doen."

Zo werd het bal jaren geleden toegankelijk voor honden van gasten. Ook kinderen zijn inmiddels welkom, volgens Van Ditzhuyzen. De organisatie zegt tegen AFP dat het koppel niet met een bijzondere reden is verkozen.

"Er heeft zich gewoon nog nooit eerder een vrouwenkoppel ingeschreven", zegt organisator Maria Grobauer. "Deze dames kunnen gewoon heel goed dansen, ze voldeden aan alle criteria. Dus ze zijn, net als alle andere stellen, van harte welkom hier."

Wil je toch bij het bal zijn maar heb je er niet zo veel geld voor (over)? Dan kan je een kaartje kopen voor helemaal bovenin in de balzaal

In Wenen vinden er jaarlijks honderden verschillende bals plaats. "Voor iedereen is er een bal", zegt Reinildis van Ditzhuyzen. "Voor de bakkers, voor de slagers, voor juristen, voor het Rode Kruis, voor de vluchtelingen."

Voor het debutantenbal moet je diep in de buidel tasten. Een 'normaal' kaartje voor het bal kost toch zeker een paar honderd euro. En dan heb je nog geen drankje, waar je toch ook al gauw 15 euro voor moet neerleggen.

Elitair?

Een vip-plek? Reken maar op 20.000 euro. "Voor dit Operabal betalen mensen inderdaad enorme bedragen. Maar een bal op zich is niet elitair. Iedereen walst in Oostenrijk, het is echt een cultureel fenomeen voor het hele volk."

Wil je tóch heel graag bij dit debutantenbal zijn, maar heb je er niet zoveel geld voor (over)? "Dan kun je een goedkoper kaartje kopen voor helemaal bovenin de balzaal en dan kun je het bekijken", aldus Van Ditzhuyzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl