Thaise militairen bij een optocht in januari
NOS Nieuws

Thaise leger stoot bezittingen af na massamoord door militair

De hoogste Thaise generaal belooft een grote schoonmaak in de commerciële activiteiten van het leger. Die beslissing komt na de massamoord door een Thaise militair, ruim een week geleden. De man schoot 29 mensen dood na een ruzie over een vastgoeddeal met zijn leidinggevend officier.

Het incident heeft de aandacht gevestigd op de commerciële activiteiten van het Thaise leger, die volgens persbureau Reuters goed zijn voor een miljard baht (ongeveer dertig miljoen euro) per jaar.

Een deel van de eigendommen wordt nu overgedragen aan het ministerie van Financiën. Het gaat om zo'n 160.000 hectare grond met onder meer hotels, golfclubs en vechtsportarena's.

Winkelcentrum

Eerder deze maand schoot een militair zijn leidinggevende en zijn schoonmoeder dood en richtte daarna een bloedbad aan in een winkelcentrum in de stad Nakhon Ratchasima. Vermoedelijk deed hij dat uit woede over het vastgoedconflict met zijn chef.

Een jongen vertelt over zijn vriend, die vermoedelijk in de ruimte zat waar agenten en de schutter met elkaar vochten:

'Mijn vriend zat denk ik in de ruimte waar agenten en de schutter vochten'

Bij de aanslag raakten ook 57 mensen gewond. De man verschanste zich in een kelder en werd uiteindelijk doodgeschoten door de politie en het leger.

Militair bewind

Thailand had van 2014 tot vorig jaar een militair bewind. Daar kwam officieel een einde aan toen premier Chan-ocha vorige zomer ontslag nam als legerbaas. Toch is het leger nog steeds sterk aanwezig in het land, ook in vastgoed en andere zakelijke activiteiten.

Er is al langer kritiek op de zakelijke activiteiten. De oppositie vindt dat de geldstromen niet kritisch onderzocht kunnen worden, omdat het geld niet in de staatskas terechtkomt. De legerleiding belooft nu meer transparantie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl