NOS NieuwsAangepast

Grote zorgen in Japan om coronavirus, China stelt mogelijk Volkscongres uit

Japanse gezondheidsexperts maken zich grote zorgen over het toenemende aantal coronabesmettingen in het land. Japan heeft daarom alle festiviteiten rond de verjaardag van keizer Naruhito op zondag afgelast. Verder zijn ruim 38.000 recreanten niet meer welkom bij de marathon van Tokio op 1 maart. Alleen proflopers mogen nog meedoen aan de wedstrijd.

Het land telt de meeste coronabesmettingen na China. Met afstand de meeste van de ruim 500 gevallen zijn vastgesteld op het cruiseschip Diamond Princess, dat in de haven ligt bij de stad Yokohama. Rond het middaguur meldde het Japanse gezondheidsministerie dat er 99 besmettingen bij waren gekomen op het schip, wat het totaal op 454 ziektegevallen brengt.

De directeuren van het Japanse infectieziekteninstituut en van de nationale volksgezondheidsorganisatie legden vandaag tijdens een persconferentie uit dat de uitbraak inmiddels de kenmerken vertoont van het begin van de tweede fase van een epidemie, waarbij het aantal gevallen sterk toeneemt.

De wetenschappers wilden de uitbraak desgevraagd nog geen epidemie noemen. "Dat komt ook omdat zo'n woord voor angst kan zorgen", zegt correspondent Kjeld Duits, die aanwezig was bij de persconferentie. "Ze zijn heel voorzichtig met dergelijke uitspraken. Daarom is het eerder een politieke keuze om iets als een epidemie te bestempelen, dan een medische."

Kijk op onderstaande interactieve kaart naar de verspreiding van het virus over de wereld:

Wereldwijd zijn er nu ruim 71.000 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Van hen zijn er 1775 overleden. Het virus ontstond in december vorig jaar in de Chinese stad Wuhan.

In China worden er volop maatregelen genomen om het coronavirus te bestrijden. Zo beslissen de hoogste Chinese leiders volgende week maandag of het jaarlijkse Volkscongres uitgesteld moet worden vanwege het coronavirus.

Staatspersbureau Xinhua schrijft dat er in het overleg wordt afgewogen of er voorrang moet worden gegeven aan het bestrijden van het virus.

Sessie tijdens het Chinese Volkscongres in maart vorig jaar

Het Volkscongres, dat op 5 maart zou moeten beginnen, is de belangrijkste politieke gebeurtenis van het jaar in China. Bijna 3000 delegatieleden komen dan uit alle hoeken van het land naar Peking.

De parlementsleden worden tijdens het congres, dat meestal zo'n twee weken duurt, toegesproken door onder anderen de Chinese president Xi Jinping. Ook worden er belangrijke beslissingen genomen, die meestal unaniem worden aangenomen door het parlement.

Dat er überhaupt wordt nagedacht om het Volkscongres uit te stellen, is volgens correspondent Sjoerd den Daas al uniek. "Het allerlaatste wat ze in China willen, is zo'n gebeurtenis afblazen. Ik denk dat ze het nu mogelijk toch niet verantwoord vinden zoveel mensen bij elkaar te laten komen. Er komen duizenden anderen mee, in het kielzog van de delegatieleden", legt hij uit.

Zelfquarantaine

Sinds 1995 wordt het Volkscongres in maart gehouden. In 2003, ten tijde van de SARS-epidemie, ging de samenkomst nog wel gewoon door. Ook omdat er toen pas vanaf april, dus na het congres, voor het eerst werd gepubliceerd over de uitbraak.

Volgens Xiong Wei van het Onderzoekscentrum Volkscongres en Parlement in Peking zijn er tijdens de culturele revolutie tussen 1966 en 1976 weleens sessies van het Volkscongres overgeslagen. "Maar vanaf toen bekeken is dit de eerste keer dat het mogelijk wordt uitgesteld", aldus Xiong.

Het zegt volgens correspondent Den Daas veel over wat China doet om de huidige crisis te bestrijden: "Sinds vrijdag geldt in Peking ook de afkondiging dat iedereen die naar de stad komt eerst twee weken in zelfquarantaine moet. Dus al die mensen voor het congres zouden eigenlijk nu al moeten komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl