NOS Nieuws

Wekdienst 17/2: 'Godfather van Oss' voor de rechter en koning opent Multatuli-jaar

Goedemorgen! Vandaag is de pro-formazitting in de zaak rond Operatie Alfa, die draait om de criminele familie van Martien R. uit Oss. En koning Willem-Alexander opent het Multatuli-jaar met de onthulling van een gedenksteen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Vandaag is het wisselend bewolkt. Er trekken soms pittige buien over ons land met kans op hagel, onweer en zware windstoten. Het blijft flink waaien. Bij een matige tot krachtige zuidwestenwind wordt het 10 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De 'godfather van Oss' staat vandaag voor de rechter in een pro-formazitting. Martien R. staat samen met zes anderen terecht voor deelname aan een criminele organisatie, wapenbezit, witwassen en drugshandel. Het proces is het sluitstuk van het grote politieonderzoek Operatie Alfa.
  • In Paramaribo is er een protest tegen de regering vanwege de economisch slechte situatie in Suriname en de schandalen van de afgelopen weken bij de centrale bank van het land.
  • En vandaag start het Multatuli-jaar: de koning onthult vanmiddag een gedenksteen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Wat heb je gemist?

In Oekraïne zijn alle officieren van justitie die de ramp met de MH17 onderzocht ontheven uit hun functie, meldt NRC. De reorganisatie komt op een opvallend moment, want volgende maand begint het MH17-proces in Nederland.

Drie Russen en een Oekraïner worden verdacht van betrokkenheid bij het neerhalen van het toestel op 17 juli 2014. Tijdens het proces zullen ze vrijwel zeker niet aanwezig zijn.

Ander nieuws uit de nacht:

  • CIDI telt fors meer antisemitische incidenten: vorig jaar heeft het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) 182 gevallen van discriminatie geregistreerd. Nooit eerder werden zoveel incidenten gemeld. Er werd vooral gescholden. Twee keer was sprake van fysiek geweld met een antisemitisch motief.
  • Rode Kruis opent giro 7244 tegen verspreiding coronavirus: het Rode Kruis zegt 30 miljoen euro nodig te hebben om wereldwijd hulp te kunnen geven. In Azië is de hulporganisatie sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus actief.
  • Nuis maakt seizoen goed met wereldtitel op 1.500 meter: schaatser Kjeld Nuis bleef Thomas Krol voor, met een verschil van slechts 0,07 seconden. Bij de vrouwen won Ireen Wüst op dezelfde afstand. Bij de massastart was er goud voor Jorrit Bergsma. Irene Schouten werd bij de vrouwen tot haar eigen teleurstelling derde op de massastart.

En tot slot dit:

Porto-speler Moussa Maréga is tijdens de wedstrijd tegen Vitória Guimarães boos van het veld gelopen. Dat deed de Malinese voetballer vanwege aanhoudende racistische geluiden vanaf de tribunes.

In de 60e minuut zette Maréga zijn team op voorsprong. Bij het vieren van zijn doelpunt wees hij op zijn huidskleur. Als reactie werden vanuit het publiek stoeltjes naar hem gegooid. Een van de stoeltjes zette de voetballer op zijn hoofd. Daarvoor gaf de scheidsrechter hem een gele kaart, waarop Maréga woedend het veld verliet.

Fijne maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl