liveblog

AZ onderuit bij FC Twente, PSV wint bij ADO, brilstand in Sittard

liveblog gesloten

Tot morgen!

We houden ermee op hier in Hilversum. Bekijk hier de samenvattingen van alle wedstrijden van de 23ste speelronde tot nu toe. Morgen is het weer een dag. Tot dan!

De stand op zaterdagavond

De uitslagen op een rijtje

PSV kijkt omhoog, ADO kijkt omlaag

Bekijk hieronder de reacties na ADO Den Haag-PSV, een duel dat door de Eindhovenaren vrij eenvoudig werd gewonnen.

Atalanta slaat aanval AS Roma af

Atalanta Bergamo heeft de aanval van AS Roma op de Champions League-plekken overtuigend afgeslagen. Met Marten de Roon, Hans Hateboer en Robin Gosens in de basis was Atalanta thuis met 2-1 te sterk voor de Romeinen.

Mario Pasalic en Robin Gosens vieren de 2-1 van Atalanta tegen AS Roma

KLAAR IN SITTARD

Het is afgelopen in Sittard. Het was een wedstrijd om snel te vergeten: Fortuna Sittard en FC Emmen spelen gelijk zonder te scoren: 0-0.

Duel om de bal tussen Fortuna-speler Mark Diemers en Michael Chacon van FC Emmen

90+5' Rood voor Ninaj

In de blessuretijd krijgt Fortuna-speler Ninaj nog zijn tweede gele kaart wergens aanmerkingen op de leiding. En dus vertrekt de Slowaak voortijdig naar de kleedkamer. Dat kan er ook nog wel bij.

Fortuna Sittard-FC Emmen 0-0

88' Kans voor Fortuna

Vlak voor tijd veert het Sittardse publiek ineens op: kans voor Fortuna! Uit een vrije trap van Diemers kopt Essers op doel, maar keeper Telgenkamp redt. Uit de daaropvolgende corner is er nog een mogelijkheid voor Sambou: naast. Zit het venijn toch in de staart?

83' Slotfase in Sittard

De slotfase loopt bij het uiterst rommelige duel tussen Fortuna Sittard en FC Emmen. Van het Limburgse front geen nieuws: het staat nog 0-0.

66' Kans Emmen

De eerste serieuze mogelijkheid sinds de rust is een feit: Emmen-middenvelder Kolar krult de bal rakelijks over de Sittardse kruising. Dat scheelde niet veel.

Even later gaat Kolar naar de kant. Zijn vervanger is Anco Jansen. Vervolgens zien we namens Fortuna nog een schot van Essers. Doelman Telgenkamp ligt er niet wakker van.

57' Geen kansen sinds de rust

Er is alweer een klein kwartier gespeeld in de tweede helft bij Fortuna Sittard-FC Emmen. Beide ploegen hebben een fase met enige druk achter de rug, maar ons notitieblaadje met kansen is nog leeg.

De wedstrijd is een rommeltje. Het hangt van toeval aan elkaar en dat is geen goed teken.

Commentator Frank Wielaard in Sittard

TWEEDE HELFT IN SITTARD

De tweede helft is begonnen bij Fortuna Sittard-FC Emmen. Worden we nog getrakteerd op doelpunten? Vooralsnog staat het 0-0.

FC Twente lacht, AZ huilt

Bekijk hieronder de reacties na afloop van FC Twente-AZ. De ploeg uit Enschede won na een roerige week, bij AZ zijn de druiven zuur.

KLAAR IN DEN HAAG

Het is gedaan in Den Haag: PSV boekt zijn tweede competitiezege op rij en zijn eerste uitzege sinds september (!). De Eindhovenaren winnen met 3-0 bij ADO Den Haag.

In de slotfase was er wel nog een kans op de eretreffer voor ADO, maar Schwaab haalde met enig kunst- en vliegwerk een inzet van Bogle van de lijn.

RUST IN SITTARD

Het is rust in Sittard. De brilstand staat nog op het scorebord bij Fortuna Sittard-FC Emmen.

83' GOAL PSV

Ook Gakpo pikt zijn goaltje mee in de slotfase: hij knalt de bal op aangeven van Hendrix hard en hoog in de korte hoek en schiet PSV zo op een comfortabele 3-0 voorsprong.

Een halve minuut eerder had invaller Doan ook nog een grote kans na een vloeiende PSV-aanval, maar zijn schot ketste via keeper Koopmans tegen de lat.

ADO Den Haag-PSV 0-3

32' Fortuna op de lat

Ruim een half uur is er gespeeld in Sittard bij een duel dat in balans is. Een paar minuten geleden had Fortuna wel een mogelijkheid om op voorsprong te komen: een prima schot van Diemers belandde op de lat.

Vitalie Damascan in duel met Michael Heylen

70' GOAL PSV

PSV krijgt kans op kans, en eindelijk is het nu voor de tweede keer raak. Thomas kopt een uitstekende voorzet van Lammers binnen. Hier kon zelfs keeper Koopmans niets aan doen.

ADO Den Haag-PSV 0-2

Ryan Thomas en zijn aangever Sam Lammers vieren de 2-0 tegen ADO Den Haag

Rood voor Schouten en Denswil bij verliezend Bologna

Twee Nederlanders die in hetzelfde duel in de Serie A van het veld worden gestuurd. Het zal niet vaak zijn voorgekomen. Vanavond overkwam het Jerdy Schouten en Stefano Denswil bij Bologna in het met 3-0 verloren thuisduel met Genoa.

Jerdy Schouten verlaat het veld in Bologna na zijn rode kaart in het duel met Genoa

65' Kans op kans voor PSV

Het begint een eentonig verhaal te worden in Den Haag. PSV krijgt kans op kans, maar iedere keer is het de uitblinkende doelman Koopmans die ADO op de been houdt. Zojuist redde de goalie weer knap op een inzet van Rodríguez.

Het staat daardoor nog steeds slechts 1-0 voor PSV.

ADO Den Haag-PSV 0-1

57' Kansen in Den Haag

Ineens krijgt ADO een kans, na acht minuten in de tweede helft. Uit het niets krijgt eenzame spits Bogle de kans om te scoren, maar Unnerstall redt knap.

Aan de andere kant blijft keeper Koopmans zich onderscheiden. De ADO-goalie verricht een formidabele redding op een schot uit de draai van Lammers. En een paar minuten later is Koopmans opnieuw de held na een poging van diezelfde Lammers.

12' Kansen in Sittard

Nog geen doelpunten in Sittard, maar wel al twee grote kansen, eerlijk verdeeld over beide ploegen. Namens Fortuna kreeg Damascan de bal na een scherpe pass van Diemers op een presenteerblaadje, maar hij raakt de bal niet goed. Aan de andere kant knalt Burnet de bal ineens hard op de paal namens Emmen.

TWEEDE HELFT IN DEN HAAG

In Den Haag is de tweede helft begonnen bij ADO Den Haag-PSV. De stand is 0-1, door een penalty van Lammers.

Een wissel aan de kant van ADO: verdediger Meijers vervangt spits Summerville. De voornaamste taak van Meijers zal het afstoppen van de telkens oprukkende Dumfries zijn.

AFTRAP IN SITTARD

Wedstrijd nummer drie van deze zaterdagavond is begonnen. Fortuna Sittard ontvangt FC Emmen. Het zijn de twee slechtst presterende uitploegen in de eredivisie. Fortuna heeft het voordeel dat het vanavond thuis speelt.

Na twee minuten noteren we de eerste kans voor Emmen. Bijl kegelt een vrije trap van afstand rakelings over het Sittardse doel.

Koploper Liverpool met moeite langs hekkensluiter Norwich City

Liverpool, dat in de Premier League onbedreigd aan de leiding gaat, heeft op bezoek bij hekkensluiter Norwich City - met een prima keepende Tim Krul - een moeizame 1-0 overwinning geboekt.

Opvallend: Liverpool heeft zich door deze zege geplaatst voor de Champions League van komend seizoen. Het is vandaag 15 februari.

Sadio Mané schiet Liverpool naar 0-1 bij Norwich City

Opstellingen Fortuna Sittard-FC Emmen

Om 20.45 uur is de aftrap in Limburg.

RUST IN DEN HAAG

Het is rust in Den Haag, waar PSV op een verdiende 1-0 voorsprong staat bij een zwak ADO.

In de blessuretijd waren er ineens nog wel twee behoorlijke kansen voor ADO: een schot van De Bock kon door Unnerstall uit de kruising worden getikt en Summerville schoot voorlangs na een foutje van Rodríguez.

40' Klein wonder in Den Haag

Het is bijna rust bij ADO-PSV en het een klein wonder dat het in Den Haag nog maar 1-0 staat voor PSV. De Eindhovenaren hebben al een grote hoeveelheid kansen om zeep geholpen en ADO mag keeper Koopmans dankbaar zijn voor zijn goede vorm.

KLAAR IN ENSCHEDE

Het feest kan beginnen in Enschede: na een week vol chagrijn boekt FC Twente een fraaie 2-0 zege op AZ.

Gonzalo García García, Sander Boschker en Twente bejubelen de 2-0

33' Kansen PSV

In Den Haag heeft PSV na de 1-0 een handvol kansen gehad om de voorsprong te verdubbelen. Maar zowel Ihattaren (met zijn tweede mogelijkheid), Lammers, Rosario als Gakpo stuitte op doelman Koopmans. ADO heeft nog niet veel bijzonders laten zien.

85' Hopeloze missie AZ

De slotfase loopt in Enschede, waar AZ op hopeloze wijze nog iets probeert te doen aan de naderende nederlaag. Maar AZ verkeert deze avond in zeer matige vorm. FC Twente heeft de drie punten bijna in de tas.

FC Twente-AZ 2-0

17' GOAL PSV

PSV komt op 1-0 bij ADO Den Haag via een benutte strafschop van Lammers. Overtuigend was de penalty niet, maar via keeper Koopmans en de paal gaat de bal over de lijn. Het is de eerste goal van Lammers voor PSV sinds zijn rentree na z'n lange blessure.

De bal ging op de stip na ingrijpen van de VAR, die hands had gezien van De Bock. Na lang turen naar het beeldscherm kent scheidsrechter Van Boekel de penalty toe.

Sam Lammers is blij met zijn eerste goal voor PSV sinds zijn rentree

11' Geen kansen in Den Haag

De eerste tien minuten in Den Haag zijn gepasseerd zonder grote kansen. Zowel ADO als PSV heeft zich wel al een keertje dreigend rond het strafschopgebied gemeld.

ADO Den Haag-PSV 0-0

66' AZ dringt aan

AZ begint langzamerhand aan te dringen in Twente: we hebben ineens twee Alkmaarse kansen gezien. Eerst verlengde Verdonk een vrije trap van Stengs, wat bijna leidde tot een eigen goal. Even later was er een kopkans van De Wit, waarop Drommel goed ingreep.

Aan de andere kant was er ook weer een grote kans voor Lang, oog in oog met Bizot, maar opnieuw toont de AZ-goalie zijn klasse.

Bakker debuteert met 4-4 voor PSG in Ligue 1

Mitchel Bakker zal zijn debuut voor Paris Saint-Germain in de Franse competitie niet snel vergeten. De 19-jarige linksback stond met de Franse topclub na 40 minuten met 3-0 achter bij Amiens, kwam terug tot een 3-4 voorsprong, maar uiteindelijk werd het 4-4.

Mitchel Bakker (tweede van links) viert de 3-3 met PSG

AFTRAP IN DEN HAAG

Aftrap in Den Haag! De bal rolt bij ADO Den Haag-PSV.

56' Pover AZ

Het is nog altijd heel matig wat AZ ons voorschotelt op deze zaterdagavond in Enschede. Inmiddels was er wel al een eerste (halve) kans voor Druijf en zowaar de eerste corner van AZ. Het levert allemaal niets op. Aan de andere kant was Lang ineens aan de aandacht ontsnapt, maar hij schiet vanuit kansrijke positie ver over.

TWEEDE HELFT IN ENSCHEDE

De tweede helft is begonnen in Enschede, waar FC Twente op een 2-0 voorsprong staat tegen AZ. En meteen vanaf de aftrap is er alweer een kans voor de thuisploeg, maar Menig stuit op de benen van Bizot. En weer een minuut later is er een kopkans voor Verdonk, maar opnieuw brengt Bizot redding.

AZ-trainer Arne Slot heeft één wissel doorgevoerd: Idrissi, die al geel op zak had en weinig geïnspireerd speelde, is vervangen door Druijf.

Opstellingen ADO Den Haag-PSV (19.45 uur)

PSV begint de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag in dezelfde opstelling als vorige week tegen Willem II. De Eindhovenaren behaalden toen de eerste overwinning van dit jaar: 3-0.

ADO Den Haag begint met vier Engelse spelers in het elftal. Het is voor het eerst dat een team in de eredivisie vier Engelsen in de basisopstelling heeft. Jordan Spence maakt zijn debuut in de eredivisie, Omar Bogle en Mark Duffy debuteren in de basis.

RUST IN ENSCHEDE

Het is rust in Enschede, waar de thuisploeg een staande ovatie krijgt van het publiek. FC Twente verdrijft het chagrijn van de afgelopen week - vooralsnog - met een 2-0 voorsprong op AZ.

40' Nog meer ellende voor AZ

Nog meer onheil voor AZ, dat zich vooralsnog pover presenteert in Enschede: Wuytens moet na 37 minuten geblesseerd van het veld. Hij wordt vervangen door Sugawara.

FC Twente kan ondertussen weer een kans noteren: Lang haalt verrassend uit, maar keeper Bizot redt knap.

Volgens de FC Twente-fans liggen de problemen in Enschede aan Ted van Leeuwen, en niet aan Wout Brama of Sander Boschker

30' GOAL FC TWENTE

Weer een doelpunt voor FC Twente! Menig gaat ervandoor en schiet de bal na een lange rush mooi langs AZ-keeper Bizot. Het is na een half uur 2-0 voor Twente.

Queensy Menig en Noa Lang vieren de 2-0 van Menig met de bank

25' GOAL FC TWENTE

Doelpunt voor FC Twente! Aburjania prikt een prachtige vrije schop binnen, Twente staat op 1-0 tegen AZ.

Het is het tweede doelpunt van de Georgiër in Twentse dienst. De vrije trap net buiten het strafschopgebied werd toegekend na een handsbal van Koopmeiners, waar de AZ-aanvoerder eerlijk gezegd niet veel aan kon doen.

FC Twente-AZ 1-0

Haris Vuckic en Giorgi Aburjania vieren de goal van laatstgenoemde Georgiër

16' AZ heeft de bal

De omsingeling van FC Twente is voorbij, AZ heeft het heft in handen genomen in Enschede. Maar Twente verdedigt gedisciplineerd, dus kansen hebben de Alkmaarders nog niet kunnen creëren.

FC Twente-AZ 0-0

Een kopduel met Twente-speler Oriol Busquets

4' Lang op de lat

Lang heeft het niet geduurd tot de eerste kans: na half werk van Leeuwin, die voor het eerst in de basis staat bij AZ, schiet Lang de bal in de vierde minuut van dichtbij snoeihard op de lat! Een hoopvol begin voor FC Twente, dat AZ in de beginfase omsingelt.

AFTRAP IN ENSCHEDE

De bal rolt bij FC Twente-AZ! Beide clubs kunnen wel een opsteker gebruiken.

Barcelona laat Ajax zien hoe het moet tegen Getafe

FC Barcelona heeft uitstekende zaken gedaan in de Spaanse topper tegen Getafe. De Catalanen wonnen met 2-1 van de nummer drie van de Primera División.

Aanstaande donderdag is Getafe de tegenstander van Ajax in de Europa League.

Antoine Griezmann viert zijn openingstreffer met Frenkie de Jong

Drie goals Weghorst helpen Wolfsburg aan winst op Schreuder

Wout Weghorst heeft VfL Wolfsburg naar een 3-2 zege bij Hoffenheim geleid in de Bundesliga. De 27-jarige spits benutte twee strafschoppen en besliste de wedstrijd met een prachtige stift.

Wout Weghorst

Eibar-Real Sociedad afgelast vanwege slechte lucht

De Spaanse voetbalbond heeft de competitiewedstrijd tussen Eibar en Real Sociedad, die morgen zou worden gespeeld, afgelast wegens de slechte luchtkwaliteit in het noorden van Baskenland.

Buiten sporten is niet gezond in de buurt van Eibar omdat er al sinds 6 februari een grote brand woedt op een bedrijventerrein in het nabijgelegen Zaldibar. Bij die brand komen nog steeds schadelijke stoffen vrij. Het is nog niet bekend wanneer het duel wordt ingehaald.

De lucht rond het bedrijventerrein in Zaldibar is niet al te best, blijkt uit deze foto

Opstellingen FC Twente-AZ (18.30 uur)

Ramon Leeuwin heeft in de uitwedstrijd tegen FC Twente voor het eerst een basisplaats bij AZ. De 32-jarige verdediger, in de winterstop aangetrokken, vormt in Enschede het centrale verdedigingsduo met Stijn Wuytens. Jordy Clasie schuift door naar het middenveld omdat Fredrik Midtsjø ziek is. Linksback Owen Wijndal is weer fit en krijgt daarom de voorkeur boven Thomas Ouwejan.

Bij FC Twente zit de veelbesproken Wout Brama op de bank. De routinier was de afgelopen het middelpunt van een hoop heisa in Enschede, maar is ondanks alle commotie door trainer Gonzalo García opgenomen in de wedstrijdselectie.

De stand in het land

Hoe staat er nu voor in de eredivisie?

Stand eredivisie

Gisteravond: VVV-Heracles

Deze speelronde werd gisteravond afgetrapt door VVV-Venlo en Heracles Almelo. De Limburgers boekten een nuttige 1-0 overwinning.

Bekijk de samenvatting van VVV-Heracles Almelo

Welkom bij de eredivisie!

De 23ste speelronde van de eredivisie gaat vanavond verder met drie wedstrijden. FC Twente, waar het zo onrustig is, trapt de avond af met een duel met AZ, de nummer twee uit de eredivisie. Daarna volgen nog ADO Den Haag-PSV en Fortuna Sittard-FC Emmen.

Met dit liveblog blijf je de hele avond op de hoogte. De wedstrijden zijn ook te volgen in Langs de Lijn op NPO Radio 1. De samenvattingen zijn vanaf 22.50 uur te zien in Studio Sport Eredivisie op NPO 1, en ook op NOS.nl en de NOS-app.