NOS Voetbal

Argentijnse Gomez wil als eerste transgender stap naar profvoetbal maken

Mara Gomez wil als eerste transgender uitkomen in het profvoetbal. De 22-jarige Argentijnse werd geboren als jongen, maar kwam er al snel achter dat ze een meisje wilde zijn, met een transitie als gevolg.

En nu wil Gomez, die al jaren actief is bij de amateurs, de stap maken naar de profcompetitie voor vrouwen in haar vaderland. Zo ver is het echter nog niet. De Argentijnse bond moet nog akkoord gaan. Argentinië staat bekend om z'n tolerante transgenderrechten, maar met deze situatie heeft ook de bond nog niet eerder te maken gehad.

Bij Villa San Carlos, dat uitkomt in de Argentijnse profcompetitie voor vrouwen, heeft Gomez inmiddels een contract getekend. Ze kan dan ook niet wachten tot de bond het sein op groen zet. Daarmee kan volgens Gomez opnieuw een sociale barrière geslecht worden. "Wij zijn ook mensen die kansen en mogelijkheden verdienen. We zijn nog steeds de sociale groep die het meest lijdt onder discriminatie."

Transgender wil voetbalster worden: 'We hebben gelijke kansen nodig'

Gomez krijgt veel steun, maar stuit ook op weerstand. Zo zou volgens critici haar toetreding tot de vrouwencompetitie oneerlijk zijn tegenover de niet-transgenders.

"Atleten die geboren zijn als man, beginnen met een enorm voordeel als ze hun basiscondities weten te handhaven", zegt een sportarts. Maar de coach van Gomez' nieuwe club Villa San Carlos verwerpt die gedachte: "Ik heb vijf of zes meisjes in de selectie die sterker zijn dan zij".

Wanneer de Argentijnse bond uitsluitsel zal geven over de kwestie, is nog niet bekend.

Wielrennen

Eerder dit jaar heeft de internationale wielerunie al de reglementen aangepast, om de mogelijkheid te creëren transgenders te laten meedoen. Onafhankelijke experts kijken dan naar het testosteronniveau van de renner, waaraan een grenswaarde is gesteld. Die regels worden volgende maand ingevoerd.

De Nederlandse Natalie van Gogh rijdt al jaren in het vrouwenpeloton. Zij onderging in 2005 een geslachtsveranderende operatie.

Natalie van Gogh

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl