Rabobank krijgt 2 miljoen aan boetes voor bonusbeleid

De Rabobank moet 2 miljoen euro aan boetes betalen voor het overtreden van Europese regels voor beloningen. Volgens de toezichthouder, De Nederlandsche Bank, heeft de bank op drie punten de regels overtreden.

Ten eerste hebben drie medewerkers een variabele beloning, een bonus, gekregen die meer is dan hun vaste beloning, wat niet mag.

Ook hebben 125 medewerkers hun variabele beloning te vroeg ontvangen. De bank mag een deel van zo'n bonus, 40 procent, alleen voorwaardelijk uitkeren. Daar moet minstens drie jaar overheen gaan.

Ook kregen deze medewerkers, plus nog vijf anderen, hun bonus volledig bijgestort op hun rekening. Dat mag niet meer dan de helft zijn. De rest moet bijvoorbeeld worden uitgekeerd in aandelen.

De overtredingen zijn van 2014. Sinds 2015 voldoet de Rabobank weer aan de regels. Uiteindelijk heeft DNB op 21 januari dit jaar de boetes opgelegd. De bank heeft aangegeven niet in beroep te gaan tegen de straf.

Veelbewogen jaar

Vandaag kwam de Rabobank ook met jaarcijfers, en die waren niet goed. De bank maakte ruim een kwart minder winst dan vorig jaar. Het was een veelbewogen jaar, volgens topman Wiebe Draijer.

De pot voor slechte leningen moest flink worden aangevuld, en dat heeft de winst van Rabobank aanzienlijk gedrukt. Netto bleef er nog 2,2 miljard euro over, ruim een kwart minder dan het jaar ervoor.

Volgens Draijer zijn de economische vooruitzichten minder goed dan vorig jaar, waardoor er meer geld opzijgezet moest worden voor leningen die mogelijk niet terugbetaald kunnen worden.

Dat wil volgens hem niet zeggen dat het uitzonderlijk slecht gaat. "We zijn terug op normaal, op het langjarige gemiddelde."

Van een naderende recessie wil hij dan ook niet spreken. "Dat voorzien wij niet, en dat zit ook niet in de voorspellingen voor de wereldmarkt."

Oplopend handelsconflict EU en VS

Wel houdt hij rekening met onzekerheid in de economie. Terwijl de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en China, na een langslepende handelsoorlog, juist verbetert, vreest hij dat de VS nu zijn pijlen op Europa richt.

"De geluiden die we nu onder andere van Trump horen over handelsovereenkomsten met Europa, geven aanleiding tot vraagtekens. Dus het blijft een onzekere situatie."

Draijer sluit niet uit dat het handelsconflict tussen de VS en de EU verder oploopt. "Dat is een scenario dat zich zou kunnen ontwikkelen."

Deadline witwascontrole nadert

Daarnaast zat de Rabobank afgelopen jaar met de aanpak van witwassen in de maag. Afgelopen jaar bleek die aanpak nog niet voldoende op orde te zijn. De bank kreeg een last onder dwangsom opgelegd van DNB, wat betekent dat een boete zou kunnen volgens als het probleem niet wordt aangepakt.

Die maatregel kwam met een deadline: april 2020. Dan moet de bank alle klantendossiers goed gecontroleerd hebben. Of hij de deadline gaat halen, wil Draijer niet zeggen. "We zullen alles in het werk zetten om het te halen. maar uiteindelijk bepaalt de toezichthouder of het in orde is."

Afgelopen jaar heeft de bank 1750 nieuwe mensen aangenomen om klanten te controleren, waarmee het totale aantal wereldwijd bij de bank is verdubbeld. Op enkele vacatures na, gaat de topman ervan uit dat dit voorlopig voldoende is.

Boeren hebben een eigen verantwoordelijkheid.

Rabobank topman Wiebe Draijer

Een ander moeilijk punt voor de bank afgelopen jaar was de boerensector. De Rabobank is veruit de grootste kredietverlener aan boerenbedrijven, zo'n 85 procent van alle boeren in Nederland zit bij de bank.

Groenlinks stelde dat de bank medeverantwoordelijk is voor de problemen waar boeren nu tegenaan lopen, met bijvoorbeeld de stikstofcrisis, omdat de bank leningen verstrekte voor uitbreidingen terwijl ze zou weten dat er problemen aankwamen.

Dat ziet Draijer anders. Hij beaamt dat het de verantwoordelijkheid is van de bank om boeren de komende jaren te helpen bij de 'transitie' die ze moeten doormaken, maar de uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt bij de boeren zelf. "De keuze om wel of niet te investeren is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de ondernemer. De bank kijkt of die bereid is daaraan bij te dragen."

Hij verwacht niet dat hij na alles wat er gebeurd is moet afschrijven op deze leningen. "Bedrijven die zich willen terugtrekken, hebben vaak hun schulden al afgelost."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl