NOS Nieuws

Europees Parlement: harde aanpak illegale hondenfokkerijen

Illegale hondenfokkerijen, vooral in Oost-Europa, moeten als het aan het Europees Parlement ligt hard worden aangepakt. Ook komt er een Europees registratiesysteem om een einde te maken aan de handel waarbij veel dierenleed wordt veroorzaakt.

Het Europees Parlement wil dat de handel in kleine puppy's aan banden wordt gelegd. "Het is een industrie waar handelaren veel geld aan verdienen." Volgens Europarlementariër Anja Hazekamp (PvdD) moeten deze puppyschuren "voor eens en voor altijd worden verboden" en moet er een "einde komen aan deze georganiseerde criminaliteit".

Jan Huitema (VVD) vindt dat de Europese Unie keihard moet optreden tegen de louche handelaren. "De jonge hondjes worden niet ingeënt, zien geen daglicht. En zulke puppy's komen dan bij liefdevolle gezinnen waar ze vervolgens ziek worden of zelfs doodgaan."

46.000 honden

Het gaat volgens cijfers van de Europese Commissie om 46.000 honden die elke maand worden verhandeld. Kopers hebben vaak geen idee dat de puppy's onder niet al te beste omstandigheden zijn gefokt en ziektes met zich meedragen.

Om de illegale handel en massafokkerij aan te pakken wil het Europees Parlement dat er een EU-breed registratiesysteem voor honden en katten komt. Dat is momenteel nog een bevoegdheid van de lidstaten zelf. Ook moeten er strengere straffen komen voor de personen die deze handel mogelijk maken, van handelaar tot dierenarts.

"Een chipplicht helpt bij het aanpakken van dit soort dierenmishandeling en de misleiding van kopers", denkt Hazekamp. "Meer controles en zwaardere straffen zijn nodig, zeker voor het vervalsen van dierenpaspoorten en chips. Er moet een einde komen aan dit dierenleed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl