Mike Trésor Ndayishimiye in het shirt van Willem II
NOS Voetbal

Mike-met-de-moeilijke-achternaam: 'Wil naar grote clubs in de topcompetities'

Ik ben Hem dankbaar. Dat is de letterlijke vertaling van een van de vaakst uitgesproken tongbrekers in de eredivisie. In de Tilburgse volksmond is hij gewoon Mike-met-de-moeilijke-achternaam.

Maar Mike Trésor Ndayishimiye valt niet alleen op door zijn naam. Je mag hem gerust de uitblinker noemen bij de verrassing van de eredivisie: van Willem II dus.

In het elftal van trainer Adrie Koster is hij de vormgever, de creatieveling tussen de linies. En het rendement van de aanvallende middenvelder mag er ook zijn: de 20-jarige Belgische voetballer staat inmiddels op acht goals en zes assists in zestien competitiewedstrijden, de een nog mooier dan de andere.

Strafschop

Zijn openingstreffer in Amsterdam tegen Ajax behoorde niet tot de buitencategorie, maar die benutte strafschop was begin december wel de opmaat voor de eerste competitienederlaag van de koploper dit seizoen.

Ndayishimiye blij bij Willem II: 'Het gaat echt lekker'

En hoe verrassend die overwinning ook was, een incidenteel succes kon het niet worden genoemd. Ook PSV - zaterdag in Eindhoven opnieuw de tegenstander - en AZ werden dit seizoen al verslagen. In Alkmaar nam Ndayishimiye drie weken geleden met een bekeken schot de beslissende 1-3 voor zijn rekening.

De appel valt overigens niet ver van de boom. Ook zijn vader kon er wat van. Freddy schopte het eveneens tot profvoetballer en haalde het nationale elftal van Burundi. Bij het WK voor spelers tot 20 jaar in 1995 scoorde hij nog tegen Spanje.

Lembeek

Ook de roots van Mikes moeder liggen in Afrika. Zij wist te ontsnappen aan de genocide in Rwanda en kwam in België terecht. Daar, in Lembeek, stond de wieg van Mike. Daar ook begon hij tegen een bal te schoppen.

Vader Freddy Ndayishimiye (gehurkt, derde links) met een jeugdelftal van Burundi in 1995

De voetbalkwaliteiten van zoonlief bleven niet lang onopgemerkt. In de zomer van 2013 werd de toen 14-jarige dribbelaar opgenomen in de jeugdopleiding van het grote Anderlecht. Hij ontwikkelde zich razendsnel in Brussel, maar het laatste stapje naar het eerste elftal bleef uit.

Tot frustratie en boosheid van 'Treezy', die nóg een jaar in het beloftenteam niet zag zitten en weigerde bij te tekenen. Topclubs als Liverpool, AS Monaco, Juventus en Bayern München hadden hem nadrukkelijk in het vizier, maar Ndayishimiye begreep: ook daar zou hij op het tweede plan terechtkomen.

Van de regen in de drup

En dus koos het transfervrije talent, met de nodige jeugdinterlands voor België op zijn naam, in de zomer van 2018 voor NEC. Een opmerkelijke switch, want 'slechts' de eerste divisie. Maar wel in de wetenschap dat hij zijn kunsten in het eerste elftal zou mogen vertonen.

Nog geen jaar geleden maakte Mike Tresor Ndayishimiye zijn doelpunten bij NEC in de eerste divisie

Tenminste, dat was de opzet. In Nijmegen belandde hij van de regen in de drup. "De eerste seizoenshelft heb ik niet veel gespeeld, alleen een paar invalbeurten. De tweede helft heb ik wel gespeeld. En voor mijn gevoel heb ik het toen goed gedaan. In voorbereiding naar dit seizoen heb ik geprobeerd die lijn door te trekken, maar dat liep niet zo vlotjes."

NEC wilde desondanks graag met hem door, maar de zelfbewuste middenvelder vond dat hij verkeerd werd gebruikt. Ndayishimiye gooide zijn kont tegen de krib en verscheen zelfs een week niet op de training. De club koos uiteindelijk eieren voor zijn geld en stemde vorig jaar zomer op de laatste dag van de transfermarkt toe in een vertrek naar Willem II. Op huurbasis.

Stempel

In Tilburg bloeide de met nummer 21 spelende middenvelder helemaal op. Dankzij de gewenste speelminuten en het vertrouwen dat trainer Koster hem schonk. "Ik heb mijn kans gekregen en ben in een zeer goed team terechtgekomen. Ik kan gewoon mijn ding doen en mijn stempel op het elftal drukken. Mijn teamgenoten helpen mij daar heel veel in. Ik kan er daardoor meer en meer uithalen."

Alle goals van Willem II-speler Ndayishimiye dit seizoen

De rechtsbenige Ndayishimiye is overtuigd van zijn kwaliteiten. "Ik ben balvaardig, heb inzicht en een goede trap. En ik speel aanvallend, ik wil altijd vooruit spelen. Ik denk dat dat een van mijn sterkste punten is: dat ik altijd vooruit wil."

Vooruit is ook wat Willem II voor ogen heeft. En daarom lichtte de club onlangs de optie tot koop: voor 500.000 euro - een schijntje gezien de stormachtige ontwikkeling van de jonge regisseur - konden de Brabanders hun pareltje definitief inlijven.

Mike Trésor Ndayishimiye met Joris Mathijsen, de technich directeur van Willem II

Dat Willem II hem graag wilde vastleggen, zal geen voetbalvolger bevreemden. Maar met hetzelfde gemak had de Belg een lucratief contract bij een Europese topclub getekend. Zo toonde naar verluidt Bayern München opnieuw belangstelling. Het snelle geld lonkte, maar kon hem toch niet verleiden.

"Natuurlijk kunnen zulke clubs komen, maar dan moet je wel je plek in de pikorde weten. Je moet maar afwachten of je wel zal spelen en wat hun plannen met jou zijn. En als ik niet speel, ben ik niet gelukkig. Ik moet nog stappen maken en mij nog verder ontwikkelen. Zoals leren ook verdedigend te denken. Dan komt de rest vanzelf."

'Ndayishimiye is de rechtsbenige Ziyech en kan zo naar Ajax'

Want de tijd mag dan nu nog niet rijp zijn voor een grote transfer, Ndayishimiye droomt natuurlijk wel degelijk van een loopbaan in de internationale spotlights. De vraag waar hij heen zou willen, beantwoordt hij zonder te hoeven nadenken. "Naar de grote clubs die Champions League spelen. De clubs in de topcompetities. Dat zou het mooiste zijn."

Vooralsnog is hij echter op de Nederlandse velden te bewonderen. Zoals vanavond in Eindhoven, waar Willem II, de nummer vier van de ranglijst, op bezoek gaat bij nummer vijf PSV, dat vier punten minder heeft.

Mike Trésor Ndayishimiye tijdens in duel van Willem II

Een interessante confrontatie tussen een thuisploeg in crisis die dit kalenderjaar nog altijd op zijn eerste overwinning wacht en een provinciegenoot die maar van geen wijken lijkt te weten. En dus verschijnt Willem II misschien wel als favoriet aan de aftrap.

"Nou, dat weet ik niet", stelt Ndayishimiye zich terughoudend op. "Het is wedstrijd per wedstrijd. Ik hoop dat we daar een goede wedstrijd spelen en weer alles geven. Maar we zijn goed bezig. We gaan zeker voor de drie punten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl