Vertraging en onduidelijkheid bij traditionele eerste voorverkiezing Iowa
De uitslag van de traditionele eerste voorverkiezing van de Democraten in de Amerikaanse staat Iowa laat al uren op zich wachten. De Democratische Partij zegt extra "kwaliteitscontroles" te willen uitvoeren.
Er is een probleem met de app waarmee districten hun uitslagen kunnen doorgeven aan de centrale van de Democratische Partij in Iowa. Dat zou niet het gevolg zijn van een hack. "De app is zo goed beveiligd dat de voorzitters van de lokale stembureaus er steeds uit werden gegooid toen ze de uitslag wilden doorgeven aan het hoofdbureau", zegt correspondent Marieke de Vries. "Daarna wilden ze de uitslag doorbellen, maar daar was het hoofdbureau niet op berekend."
In Iowa zijn 41 afgevaardigden te verdelen. De vroegere vice-president Joe Biden en senator Bernie Sanders zijn het populairst onder de Democratische kandidaten. Het is niet duidelijk hoe laat de eerste uitslagen bekend worden. Biden wil dat eerst precies wordt uitgezocht wat er met de app is misgegaan voordat de resultaten worden bekendgemaakt.
Meer witte mensen
Iowa is niet bepaald representatief voor de rest van de VS, omdat er relatief veel meer witte mensen wonen dan zwarte mensen. Toch is het belangrijk om goed te scoren bij de eerste voorverkiezing, omdat de kans aanwezig is dat donateurs hun kandidaat laten vallen als die slecht scoort in de eerste uitslag.
Correspondent Marieke de Vries legt in deze video uit hoe de voorverkiezingen in zijn werk gaan:
Ook de Republikeinen in Iowa konden vandaag hun voorkeur opgeven. Zoals verwacht heeft president Trump die voorverkiezing met gemak gewonnen. Hij kreeg 97 procent van de stemmen.
Na Iowa is volgende week New Hampshire aan de beurt, waarna meestal kandidaten afvallen. Op 29 februari stemmen inwoners van South Carolina. In die staat wonen veel zwarte mensen, waardoor een beeld ontstaat van hoe groot de zwarte achterban is van de kandidaten.
3 maart is de belangrijkste datum van de voorverkiezingen van 2020. Op Super Tuesday worden 1300 kiesmannen (delegates) verdeeld. Om de democratische nominatie te winnen heeft een kandidaat 1991 delegates nodig.
De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn op 3 november 2020.