Matthijs de Ligt en Cristiano Ronaldo vieren de 3-0 voor Juventus

Doelpunt De Ligt bij zege Juventus, ook Inter wint

Dankzij twee strafschoppen van Cristiano Ronaldo en een kopgoal van Mathijs de Ligt heeft Juventus in de Serie A de thuiswedstrijd tegen Fiorentina met 3-0 gewonnen. De koploper in Italië herstelde zich daarmee van de nederlaag bij Napoli van vorige week.

Fiorentina staat in de onderste helft van de ranglijst met minder dan de helft van de punten die Juventus heeft verzameld, maar de gasten waren niet van plan zich zonder slag en stoot gewonnen te geven in Turijn.

De eerste kansen waren zelfs voor Fiorentina, maar doelman Wojciech Szczesny stond tot drie keer toe paraat.

Cristiano Ronaldo

Kort voor rust kreeg Fiorentina-verdediger Germán Pezzella de bal van dichtbij tegen zijn ingetrokken armen geschoten. Na ingrijpen van de VAR ging de bal op de stip. Ronaldo wist daar uiteraard wel raad mee: het was de 150ste strafschop die de Portugees mocht nemen in zijn loopbaan en voor de 125ste maal leverde het een doelpunt op: 1-0.

Met zijn treffer werd Ronaldo ook de tweede speler uit de Juventus-historie die negen wedstrijden op rij het doel heeft weten te vinden. Hij deelt het record met de Fransman David Trezeguet. Gabriel Batistuta heeft het Serie A-record in handen met dertien achtereenvolgende duels met minstens één doelpunt.

In de tweede helft had Juventus het meeste balbezit, maar moest er weer een strafschop aan te pas komen om een doelpunt te maken.

Federico Ceccherini leek Rodrigo Bentancur op reglementaire wijze de pas af te snijden, maar de scheidsrechter wees naar de stip en kreeg bijval van de VAR. Opnieuw klaarde Ronaldo de klus; zijn vijftigste Juventus-treffer in zeventig wedstrijden.

Daarmee was de strijd gestreden. De Ligt, die eerder in de tweede helft een kopkans had gemist, zorgde in de extra tijd met het hoofd voor het enige velddoelpunt van de thuisploeg, al was dat wel na een vrije trap van de rechterflank.

Lukaku schiet Inter langs Udinese

Inter won bij Udinese (0-2) en bleef zo in het spoor van Juventus. Na een matige eerste helft sloeg het toe via Romelu Lukaku: hij mikte door de benen van Bram Nuytinck raak en benutte even later een penalty.

Romelu Lukaku viert een van zijn doelpunten voor Inter

Het was voor Lukaku al zijn zestiende competitietreffer. Ploeggenoot Stefan de Vrij speelde de hele wedstrijd. Inter, de nummer twee in de Italiaanse competitie, bleef op drie punten van koploper Juventus.

Immobile op 25 treffers

Eerder op de dag denderde Lazio over SPAL heen. Dankzij de 5-1 in Rome werd het gat met de koploper weer teruggebracht tot vijf punten. De Romeinen hebben bovendien nog een wedstrijd tegoed.

Lazio-spits Ciro Immobile na zijn 25ste competitiedoelpunt

Bij rust stond Lazio al op 4-0, onder meer dankzij twee doelpunten van Ciro Immobile, die daarmee zijn totaal dit seizoen opschroefde tot 25 competitietreffers na 21 wedstrijden. Geen speler in de geschiedenis van de Serie A heeft dat ooit beter gedaan. Wel even goed: Inter-spits Antonio Angelillo in 1959.

De vijfde goal van Lazio kwam van de voet van de Nederlandse invaller Bobby Adekanye. De geboren Nigeriaan, die in de jeugdopleiding van Ajax, FC Barcelona en PSV speelde en na vier jaar Liverpool vorig jaar zomer naar Lazio vertrok, maakte bij zijn derde optreden zijn eerste doelpunt in de Serie A.

Rood Amrabat

Atalanta, met Hans Hateboer en Marten de Roon in de gelederen, kwam tegen Genoa niet verder dan 2-2 en deelt de vierde plaats met AS Roma. Bij Hellas Verona kreeg voormalig FC Utrecht-speler en oud-Feyenoorder Sofyan Amrabat op bezoek bij AC Milan (1-1) in de 68ste minuut een rode kaart wegens grof spel.