Alexander Zverev is voor het eerst halvefinalist in Melbourne
NOS Sport

Zverev in zevende hemel na langverwachte doorbraak

Alexander Zverev heeft bij de Australian Open zijn langverwachte doorbraak beleefd op een grandslamtoernooi. De 22-jarige Duitser haalde voor het eerst de halve finales dankzij een zege op Stan Wawrinka: 1-6, 6-3, 6-4, 6-2.

Zverev wordt al jarenlang bestempeld als een van de troonopvolgers van Rafael Nadal, Novak Djokovic en Roger Federer, maar tot dusver bleek dat een te zware last op de schouders van de 22-jarige tennisser.

Hij probeerde met coaches Juan Carlos Ferrero en Ivan Lendl het laatste stapje te zetten, maar ook dat bracht niet het gewenste succes.

Zverev won wel de ATP Finals in 2018 en ook drie masterstoernooien, maar in negentien pogingen op een grandslamtoernooi haalde hij slechts twee keer de kwartfinales (Roland Garros 2018 en 2019).

Ook in Melbourne leek het vandaag voor de als zevende geplaatste Zverev weer de verkeerde kant op te gaan na de ijzersterke start van Wawrinka, die de ene na de andere winner sloeg. Maar ditmaal toonde Zverev de mentale veerkracht die hij voorheen zo vaak ontbeerde.

Service geeft doorslag

De ommekeer in de partij kwam in de tweede set toen de service van Zverev beter ging lopen en hij vier lovegames op een rij produceerde. Wawrinka liep vanaf dat moment achter de feiten aan.

Dit betekent ontzettend veel voor mij. Hopelijk is dit het begin van vele halve finales.

Alexander Zverev

"Dit betekent ontzettend veel voor mij. Ik kwam hier met heel weinig verwachtingen. Hopelijk is dit het begin van vele halve finales. Als ik de finale haal, wordt dat de mooiste dag uit mijn leven", jubelde Zverev, die de eerste Duitser in de halve finales van een grandslamtoernooi is sinds Tommy Haas op Wimbledon in 2009.

Hij benadrukte ook nog eens dat hij zich aan zijn belofte gaat houden: als hij in Melbourne zijn eerste grandslamtitel mag bijschrijven, schenkt hij het prijzengeld aan de slachtoffers van de bosbranden in Australië. De toernooiwinnaar incasseert 4,12 miljoen Australische dollar, omgerekend ruim 2,5 miljoen euro.

Zverev blijft erbij: 'Bij titel prijzengeld voor slachtoffers bosbranden'

De Duitser moet voor een finaleplaats zien af te rekenen met Dominic Thiem. De Oostenrijker versloeg in een vierenhalf uur durend gevecht Rafael Nadal in vier sets: 7-6 (3), 7-6 (4), 4-6, 7-6 (6).

Alexander Zverev (rechts) en John McEnroe

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl