Thomas Piketty in 2016
NOS Nieuws

Franse topeconoom Piketty praat over zijn eigen #metoo-schandaal

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

De wereldberoemde Franse econoom Thomas Piketty heeft voor het eerst details gegeven over het huiselijk geweld dat hij gebruikte tegen zijn voormalige partner. Het is voor het eerst in tien jaar dat de econoom, en ook de vrouw in kwestie, zich publiekelijk uitlaten over de zaak.

Piketty zegt zijn ex-partner Aurélie Filipetti, een oud-minister, een keer "het huis uit te hebben geduwd". Dat was omdat zij zijn dochters slecht behandelde, zegt hij. "Ze is toen tegen een deurslot aangevallen en viel, maar de dag erna ging ze gewoon weer aan het werk. Maar het spijt me wel", aldus Piketty. Volgens hem was zijn ex-partner "extreem gewelddadig" tegen de kinderen.

Filippetti heeft naar aanleiding van die uitlatingen een aanklacht tegen Piketty ingediend wegens laster. Ze zegt "extreem gechoqueerd" te zijn. Dat onthulde de Franse nieuwssite Mediapart, die beiden heeft gesproken.

Aurélie Filippetti in 2017 in Parijs

In 2009 diende Filippetti een aanklacht in tegen Piketty wegens huiselijk geweld. Hij zou haar een jaar lang regelmatig hebben geslagen. De zaak werd, na bemiddeling van een advocaat, geschikt.

Piketty deed een schuldbekentenis. "Ik heb verscheidene keren mijn zelfbeheersing verloren en je geweld aangedaan", schreef hij in de stukken die Mediapart nu onthult. Filippetti trok daarop haar aanklacht in. Maar de econoom kreeg wel een officiële waarschuwing van de Franse justitie. Het stel besloot er verder nooit meer in het openbaar over te spreken.

YouTube-video

Twee maanden geleden werd Piketty echter gevraagd naar de zaak door een studente, bij een lezing aan de Universiteit van Toulouse. Daarop antwoordde hij voor het eerst publiekelijk met het verhaal over de duw- en valpartij bij de voordeur. De video daarvan is door de universiteit van YouTube verwijderd, maar de inhoud ervan werd onthuld door Mediapart.

De site vroeg beide partijen om een reactie. Piketty zegt niets terug te nemen van zijn woorden in Toulouse. Filippetti was destijds "enorm agressief tegenover mijn dochters en tegenover zichzelf", liet hij weten. Hun relatie was "verbaal, psychologisch en fysiek gewelddadig", schrijft Mediapart op basis van de documenten die het in handen heeft.

Filippetti zegt tegen de site dat Piketty "fabeltjes vertelt terwijl hij toentertijd heeft bekend huiselijk geweld te hebben gepleegd". Volgens haar draait hij de rollen om. "Het slachtoffer wordt nu in de beklaagdenbank gezet." Ze eist 15.000 euro aan schadevergoeding van hem.

Rijk en arm

Thomas Piketty (48) werd wereldberoemd met zijn boek Kapitaal in de 21e Eeuw dat in 2013 verscheen. Daarin legt hij, onderbouwd met statistieken, bloot hoe de verschillen tussen rijk en arm in de wereld zijn toegenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl