Het doek 'Portret van een dame'
NOS Nieuws

Twee 66-jarige dieven bekennen stelen en terugbrengen Klimt-schilderij

In een handgeschreven brief aan de Italiaanse lokale krant Libertà hebben twee 66-jarige mannen toegegeven dat zij achter de mysterieuze zaak zitten van het gestolen én teruggegeven schilderij van Gustav Klimt.

"Wij zijn de auteurs van de diefstal van Portret van een dame, geschilderd door Klimt", schreven de twee mannen aan de Italiaanse krant. "We hebben ervoor gezorgd dat het schilderij terugkeerde naar Piacenza, een geschenk voor onze stad."

Spoorloos

Het schilderij van de beroemde Oostenrijkse schilder werd in 1997 gestolen uit het Museo d'Arte Moderna Ricci Oddi in Piacenza, Italië. Van de daders ontbrak elk spoor. De politie vermoedde destijds dat de dieven het schilderij met een vishengel uit het museum hadden getakeld.

22 jaar lang was het schilderij spoorloos. Tot afgelopen december. Toen tuinmannen een stuk klimop van een muur van het museum verwijderden, zagen ze een metalen deurtje. Daarachter lag in een kleine ruimte en vuilniszak met het schilderij erin.

Afgelopen vrijdag stelden experts vast dat het doek echt is. De waarde van het doek wordt geschat op 60 tot 100 miljoen euro, maar is volgens het museum "onbetaalbaar".

Tijdens het onderzoek werd nog een bijzondere ontdekking gedaan:

Gevonden schilderij blijkt echte Gustav Klimt: 'dit is onbetaalbaar'

De auteurs van de brief zijn volgens Italiaanse media geïdentificeerd en ondervraagd door de carabinieri, de Italiaanse marechaussee. Het gaat om twee oudere criminelen, die onderdeel uitmaakten van een bende die verantwoordelijk was voor tientallen diefstallen.

De twee zijn vrijdag veroordeeld tot celstraffen vanwege andere diefstallen. Een kreeg zeven jaar en twee maanden, de ander vier jaar en acht maanden. Er wordt gespeculeerd dat de dieven de plek van het schilderij publiek wilden maken om minder straf te krijgen, maar dat de tuinmannen hen voor waren.

"Ze hebben het schilderij vier jaar geleden teruggebracht", zei Guido Gulieri, de advocaat van het duo, tegen The Guardian. "Maar we weten niet hoe het schilderij in de muur kwam en wat er gebeurd is met het schilderij in de tussenliggende jaren. Ze hebben eerder bekend, maar werden niet geloofd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl