De Crew Dragon op het lanceerplatform in Florida
NOS NieuwsAangepast

SpaceX-lancering die moet mislukken een dag uitgesteld

Een belangrijke testvlucht van SpaceX die vandaag zou plaatsvinden, is uitgesteld tot morgen. Het ruimtevaartbedrijf lanceert dan een onbemande Crew Dragon, het ruimteschip dat later dit jaar astronauten naar het ruimtestation ISS moet gaan brengen. Daar zal de ruimtecapsule deze keer niet aankomen. Door de lancering te laten mislukken, wil SpaceX de systemen testen die de bemanning in veiligheid moeten brengen als het misgaat bij de lancering.

Een geslaagde in-flight abort test is een voorwaarde voor het mogen vervoeren van astronauten naar het ISS. De lancering vandaag ging niet door vanwege de harde wind en ruwe zee voor de kust van Florida, waar de Dragon neer moest komen.

De raket moet morgen ergens tussen 14.00 en 20.00 uur omhoog gaan. De volgende mogelijkheid is maandag. Na de lancering vanaf het lanceerplatform in Florida zal de Crew Dragon met een Falcon 9-raket anderhalve minuut lang opstijgen. Daarna maakt de capsule zich los van de draagraket. De Dragon zal aan parachutes landen boven de Atlantische Oceaan. De draagraket zal vanuit de hogere lagen van de atmosfeer terugvallen en in stukken breken boven de oceaan. Bij normale lanceringen laat het bedrijf van Elon Musk de Falcon 9 heelhuids verticaal op een platform landen.

Bekijk hier een animatie van de test:

De in-flight abort test was eigenlijk vorig jaar gepland, maar de capsule die daarvoor gebruikt zou worden werd op 20 april vorig jaar vernietigd toen de motoren van de Dragon werden getest. Op 13 november ging die test wel goed.

Volg de test morgen op NPO Nieuws, en de NOS-Facebookpagina.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl