Moederbedrijf Google door grens 1000 miljard op beurs

Googles moederbedrijf Alphabet is het vierde Amerikaanse techbedrijf dat op de beurs meer dan 1000 miljard dollar waard is. Dat is zo'n 898 miljard euro. Eerder bereikten Apple, Microsoft en Amazon de grens van 1 biljoen dollar, al is de beurswaarde van Amazon nu weer lager.

In 2015 is Google opgegaan in de toen opgerichte holding Alphabet, waar meerdere verder vooral kleine bedrijven onder vallen. De omzet van het moederbedrijf komt nog altijd vrijwel geheel van Google en was in 2018 omgerekend 122 miljard euro. Het grootste deel komt van de verkoop van advertenties.

"Dit laat zien dat beleggers extra geïnteresseerd zijn in techbedrijven", zegt beursanalist Corné van Zeijl van Actiam over de prestaties van de techgiganten. "Ze hebben het veel beter gedaan dan andere bedrijven." Volgens Van Zeijl zijn daarvoor twee oorzaken aan te wijzen: de bedrijven zijn populair en de winsten stijgen hard.

1 biljoen-club

Het doorbreken van de 1 biljoen-grens geeft geen garantie dat deze waarde ook zo blijft. Zo bereikte Amazon in september 2018 heel even dat punt, maar viel vervolgens weer terug. Met een actuele beurswaarde van 931 miljard dollar blijft het concern van Jeff Bezos wel een kandidaat voor de '1 biljoen-club'.

Apple is van de vier nog altijd het meest waardevol volgens beleggers. Het bedrijf staat op 1380 miljard. Het bedrijf moest vorige maand wel de titel waardevolste bedrijf ter wereld afstaan; dat is nu het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco. Dat overschreed kort na de beursgang in december zelfs even de grens van 2 biljoen dollar.

Saudi Aramco ging afgelopen december naar de beurs

De enorme waardes van techbedrijven, die alleen maar verder lijken te stijgen, komen in een periode waarin er vanuit overheid steeds kritischer naar hun macht wordt gekeken. Zo lopen er in de VS meerdere onderzoeken tegen Google, Apple en Amazon, onder meer naar hun marktmacht.

Ook in Europa liggen de bedrijven onder de loep. Daarnaast heeft Google de afgelopen jaren al drie boetes, in totaal voor meer dan 8 miljard euro, opgelegd gekregen van de Europese Commissie. Tegen al die boetes is de internetreus overigens in beroep gegaan.

Miljardenboetes 'peanuts'

Volgens Van Zeijl maakt dit beleggers niet zo uit. Zeker voor de Europese onderzoeken geldt dat ze hier niet op letten, zegt hij. "De tweede factor die meespeelt is dat de boetes vanuit Europa, ondanks dat het gaat om enorme bedrijven, toch peanuts zijn op de miljarden die ze hebben."

Daarnaast is er discussie over de vraag of de bedrijven inmiddels niet zo groot en machtig zijn geworden, dat ze moeten worden opgebroken. Een onderwerp dat door onder meer de Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Elizabeth Warren is aangesneden.

Of het ooit zover komt, is de vraag, zegt Van Zeijl. "Als Trump in november herkozen wordt, hebben de bedrijven - los van Amazon - weinig te vrezen. Als een harde Democratische kandidaat, Warren of Bernie Sanders, wordt gekozen, hebben ze wel een probleem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl