NOS Nieuws

Wekdienst 12/1: laatste dag EK afstanden en opnieuw spannende dag in Iran

Goedemorgen! Vandaag wordt in Heerenveen opnieuw geschaatst om Europese titels. En we kijken naar Iran, waar gisteravond tegen het regime werd gedemonstreerd.

Er trekt een storing over het land die af en toe regen brengt. In het zuidoosten blijft het op veel plaatsen droog. Het wordt 7 of 8 graden, maar de stevige zuidwestenwind maakt het voor het gevoel frisser.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Opnieuw een spannende dag in Iran. Na felle protesten tegen het regime, gisteren bij een universiteit in Teheran, is het de vraag of mensen vandaag opnieuw mensen de straat opgaan. De woede van de betogers gisteren kwam voort uit de bekentenis van Iran dat het woensdag een Boeing 737 heeft neergehaald. De oorzaak werd eerst dagenlang stilgehouden.
  • In Buitenhof is minister Hoekstra van Financiën te gast. Hij wordt ondervraagd over het financieel beleid van het kabinet voor komend jaar en over zijn politieke ambities. Wil Hoekstra partijleider van het CDA worden? Buitenhof begint om 12.10 uur op NPO 1.
  • En in Heerenveen gaan de EK afstanden bij het schaatsen verder. Bij zowel de mannen als de vrouwen staan de 1000 meter, de ploegenachtervolging en de massastart op het programma. Je kunt alle sportwedstrijden volgen in een stream op NOS.nl en in de NOS-app.

Wat heb je gemist?

De Australische premier Morrison heeft een onderzoek aangekondigd naar de manier waarop het land omgaat met de hevige bosbranden. De branden op het eiland woeden nu al bijna drie maanden, hebben 28 mensenlevens gekost en miljoenen dieren zijn erdoor omgekomen.

De premier kreeg de afgelopen tijd veel kritiek, omdat hij niet adequaat zou hebben gereageerd. Ook waren veel Australiërs boos dat hij lang volhield dat er geen verband was tussen de hevigheid van de branden en de klimaatverandering.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit

De Britse koningin Elizabeth lijkt geen genoegen te nemen met het besluit van haar kleinzoon prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle om zich op de achtergrond terug te trekken. Ze wil dat Harry, zijn vader prins Charles en zijn broer William maandag naar haar buitenverblijf Sandringham komen om over de kwestie te praten. De Britse krant The Guardian noemt het crisisoverleg.

De mededeling van Harry en Meghan - via een post op Instagram - dat ze hun publieke functies grotendeels willen neerleggen en willen gaan werken voor hun geld was naar verluidt ook voor de koninklijke familie, inclusief koningin Elizabeth, een grote verrassing.

Koningin Elizabeth

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl