De Britse vrouw die op Cyprus is veroordeeld voor het verzinnen van een groepsverkrachting
NOS NieuwsAangepast

Straf voor Britse die groepsverkrachting op Cyprus verzon

De rechter op Cyprus heeft een Britse vrouw veroordeeld omdat ze heeft gelogen over een groepsverkrachting. De 19-jarige kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden en moet 148 euro betalen aan juridische kosten.

Ze mag Cyprus nu verlaten. De vrouw zat enkele maanden in voorarrest, werd vrijgelaten, maar moest zich wel regelmatig bij de politie melden. Waarschijnlijk vertrekt ze vandaag al.

De student had afgelopen zomer gezegd dat ze in de badplaats Ayia Napa door twaalf Israëlische jongeren tussen de 15 en 22 jaar was verkracht. Die werden allemaal opgepakt. Kort daarna trok ze haar verklaring in, waarop ze werd gearresteerd voor het doen van een valse aangifte.

Weer later zei ze dat de politie haar onder druk had gezet en dat ze wel degelijk was verkracht. Volgens haar advocaat is de vrouw verhoord zonder juridische bijstand of een vertaler, wat in strijd is met het Europese mensenrechtenverdrag. Ook heeft hij kritiek op de rechter, die weigerde om verklaringen over de verkrachting aan te horen.

De rechter zei dat bij het bepalen van de strafmaat rekening is gehouden met haar leeftijd, haar psychische toestand en het feit dat ze afhankelijk is van antidepressiva.

Schaamte om seksvideo

De rechter verklaarde de vrouw vorige week maandag al schuldig aan liegen, maar stelde de strafmaat een week uit. Hij zei dat op basis van videobewijs duidelijk was dat de vrouw had ingestemd met seks met een van de Israëliërs. Ze had de valse verklaringen gegeven omdat ze zich schaamde dat anderen uit de groep hen filmden.

De vrouw gaat in beroep tegen het vonnis. Haar Britse advocaat, die ook in de rechtbank was, zegt dat ze de zaak ook zullen voorleggen aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Volgens hem is haar psychische gesteldheid ernstig verslechterd door de zaak. Ook de manier waarop ze op sociale media is behandeld, heeft daaraan bijgedragen.

De zaak leidde tot veel opschudding op Cyprus en in Engeland. Er kwam kritiek op de behandeling van de vrouw en de gerechtelijke procedure. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab, zegt dat hij zich zorgen maakt over de manier waarop ze door de Cypriotische autoriteiten is behandeld. Vrouwenorganisaties uit Cyprus en Israël demonstreerden voor de rechtbank tijdens het uitspreken van de strafmaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl