Doelman Hans Tilkowski kijkt het fameuze schot van Geoff Hurst na in de WK-finale van 66.
NOS Voetbal

Duitse doelman Tilkowski (84), van WK-finale 1966, overleden

Hans Tilkowski, de doelman van West-Duitsland in de fameuze WK-finale van 1966 tegen Engeland, is op 84-jarige leeftijd overleden.

Zijn naam zal voor altijd verbonden blijven aan het doelpunt van Geoff Hurst, waarbij hij van dichtbij meende te constateren dat de bal via de lat de doellijn niet passeerde.

De Zwitserse arbiter Gottfried Dienst vond, op aandringen van zijn assistent Tofik Bachramov, van wel. Bachramov, een gerespecteerd arbiter uit Azerbeidzjan' zou later een simpele verklaring hebben gegeven voor zijn vlagsignaal: "Stalingrad".

Het tekende de loopbaan van Tilkowski, die zijn autobiografie uit 2006 een veelzeggende titel meegaf: 'Und ewig fällt das Wembley-Tor. Die Geschichte meines Lebens'.

Voormalig doelman Duitsland Tilkowski (84) overleden

De in Dortmund geboren mijnwerkerszoon speelde van 1955 tot 1970 voor Westfalia Herne, Borussia Dortmund en Eintracht Frankfurt. Met Dortmund won hij in 1965 de DFB Pokal en een jaar later de Europa Cup voor bekerwinnaars.

Op weg naar die Europese triomf, de eerste van een Duitse voetbalclub, versloeg Tilkowski met Dortmund twee vermaarde Engelse tegenstanders. In de halve finales was Dortmund te sterk voor West Ham United, met Bobby Moore, Geoff Hurst en Martin Peters als blikvangers. En in de finale in Glasgow was Dortmund met 2-1 te sterk voor Liverpool, met aanvaller Roger Hunt.

Een paar maanden later kwamen de Duitse doelman en de Engelsen elkaar opnieuw tegen op het WK.

Debuut in Amsterdam

Op 3 april 1957 speelde de 21-jarige Tilkowski zijn eerste van in totaal 39 interlands in het Olympisch Stadion in Amsterdam tegen het Nederlands elftal. De jonge doelman werd dat duel gepasseerd door Faas Wilkes, maar West-Duitsland won wel met 2-1.

Bij het WK van 1962 in Chili was Tilkowski nog reservedoelman, maar vier jaar later in Engeland was hij eerste keus.

Hans Tilkowski (tweede links) met West-Duitsland in 1966

West-Duitsland schopte het in 1966 dus tot de finale. Tot aan die eindstrijd incasseerde Tilkowski slechts twee treffers.

Voor 96.924 toeschouwers op Wembley hielden Engeland en West-Duitsland elkaar na 90 minuten in evenwicht: 2-2. In de eerste helft van de verlening viel de beslissing. Tilkowski was kansloos op het schot van Geoff Hurst en zag nog net hoe de bal van de lat kaarsrecht naar beneden stuitte, voordat hij kon worden weggekopt door verdediger Wolfgang Weber.

De treffer ging de boeken in en in de slotseconden zorgde Hurst met zijn derde treffer voor euforie op de tribunes.

Hurst: 'Genoot van onze ontmoetingen'

Hoewel hij altijd bleef volhouden dat de inzet van Hurst de doellijn niet was gepasseerd, onderhield Tilkowski goed contact met de Engelse hoofdrolspelers uit de finale van 1966.

Zijn Engelse evenknie in de eindstrijd, doelman Gordon Banks, overleed echter bijna een jaar geleden. En vlak voor kerst overleed ook Martin Peters, de maker van het tweede Engelse doelpunt in de WK-finale.

Geoff Hurst (78), nog altijd in goede conditie, werd als een van de eersten door de familie geïnformeerd. Ook via de sociale media nam hij op gepaste wijze afscheid van Tilkowski.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl