NOS Nieuws

Cyberaanval op Oostenrijks ministerie, 'vermoedelijk gepleegd door ander land'

Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken kampt met een grote cyberaanval. Het is niet duidelijk hoe groot de impact van de aanval is. De overheid vermoedt dat een ander land achter de aanval zit.

De ministeries van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken maakten de aanval op de computersystemen gisteravond laat bekend. Rond middernacht zei een woordvoerder tegen het Oostenrijkse persbureau APA dat de aanval nog altijd bezig was.

"Afgaand op de kracht en aard van de aanval vermoeden we dat een staat achter de aanval zit. In het verleden zijn andere Europese landen getroffen door vergelijkbare aanvallen", schrijven de ministeries in een verklaring.

Reisadviezen

De Oostenrijkse ministeries melden ook dat de aanval snel is gesignaleerd en dat er direct tegenmaatregelen worden genomen. Informatiediensten vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken, zoals reisadviezen, staan vooralsnog gewoon online.

In september werd de Oostenrijkse conservatieve partij ÖVP ook getroffen door een hackaanval. Volgens partijleider Kurz was het een poging om de verkiezingen van die maand te manipuleren. Hij sprak van "een aanval op het democratische systeem".

De ÖVP bereikte op nieuwjaarsdag een coalitieakkoord met de Groenen. Gisteren stemde 93 procent van de leden van de Groenen voor deelname aan de coalitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl