Vrijwilligers richten hun nieuwe kerk in.
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Van kerkgebouw naar bijzaaltje om kosten te drukken

Met vereende krachten haalt een aantal vrijwilligers in het Gelderse Herveld het tabernakel naar beneden en zetten hem op een kar. De plek waar het heilige sacrament bewaard wordt gaat vandaag van de kerk naar een aangelegen zaaltje.

Tot nu toe was dit de plek waar de pastoor zich omkleedde, maar nu zullen de diensten er worden gehouden. De Maria Magdalena-parochie in de Betuwe ziet zich genoodzaakt dit te doen omdat het onderhoud van het hele kerkgebouw niet meer te betalen is. Het idee is dat de andere gemeenschappen in de toekomst volgen.

Achterstallig onderhoud

"De kachel loopt op zijn eind en er is veel achterstallig onderhoud. Op een gegeven moment is het dan niet meer verantwoord om het op deze manier in stand te houden", zegt Jeannette den Boer van de parochie tegen Omroep Gelderland. Bovendien loopt het aantal bezoekers terug. "Het is ook ongezellig, met zijn zestigen in een kerk voor honderden bezoekers."

Komende zondag wordt de eerste dienst in de nieuwe zaal gehouden. Daarom wordt ook een kruis van de muur gehaald en ergens anders opgehangen. Voor een van de vrijwilligers die nu helpen bij de verhuizing is het nog wel wennen. "Mijn eerste reactie was: dat gebeurt niet", zegt hij. "Maar later ga je erover prakkiseren en zie je wel in dat er geen andere oplossing is."

Om de ruimte geschikt te maken is 80.000 euro uitgetrokken. Daarvan is onder andere een nis gemaakt voor de tabernakel, de kluis waar de hosties in bewaard worden. Even lijkt het of dat niet past, maar na wat gewrik hangt hij keurig achter de gordijnen. Wat er met de oude kerk gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Voor de best bezochte diensten, zoals met Kerst en carnaval, zal hij voorlopig nog gebruikt worden. Het bisdom is nog in overleg over een andere bestemming.

De verandering in Herveld staat niet op zichzelf. De katholieke gemeenschap in de Betuwe bestaat uit vijftien parochies. Een aantal van hen heeft al eerder hun kerk afgestoten. In Gendt bouwt een nieuwe eigenaar appartementen in het oude kerkgebouw. Den Boer weet niet hoe druk het bij de eerste dienst zal worden. "Mensen zijn wel nieuwsgierig. Misschien staan ze buiten in de rij en moeten we een scherm neerzetten."

Advertentie via Ster.nl