NOS Nieuws

Wekdienst 27/12: Van Gerwen in kwartfinale en nieuwe leider Likud-partij?

Goedemorgen! Vanavond neemt Michael van Gerwen het in Londen op tegen Stephen Bunting en vandaag wordt duidelijk wie de nieuwe leider van de Israëlische Likud-partij wordt.

Het blijft vandaag overal zo goed als droog. Waar de mist blijft hangen wordt het vandaag niet warmer dan 2 graden, waar de zon schijnt kan het 7 graden worden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag wordt duidelijk wie de nieuwe leider van de Israëlische Likud-partij wordt. Blijft premier Netanyahu aan of moet hij plaatsmaken voor oud-minister Gideon Saar? De keuze is voor de rechtse regeringspartij belangrijk, want in maart zijn er in Israël verkiezingen. Netanyahu claimt de overwinning al, maar de officiële uitslag wordt vanochtend verwacht.
  • Michael van Gerwen neemt het vanavond in Alexandra Palace in Londen op tegen Engelsman Stephen Bunting. Winst levert van Gerwen een plek in de kwartfinale van het wereldkampioenschap darts op.
  • 9 op de 10 mensen met een longziekte ervaren tijdens de jaarwisseling gezondheidsproblemen, blijkt volgens het Longfonds uit een enquête. Tien procent van die groep ontvlucht zelfs zijn huis.

Wat heb je gemist?

  • In Kazachstan is bij de internationale luchthaven van de stad Almaty een toestel van de lokale maatschappij Bek Air neergestort. Volgens de autoriteiten zijn daarbij zeker veertien mensen om het leven gekomen. Ook zouden er 35 gewonden zijn. Het toestel was op weg naar de Kazachse hoofdstad Nur-Sultan, het voormalige Astana. Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend.
  • Het aantal jongeren dat vanwege een zwaar vergrijp terechtkomt bij bureau Halt, is in zes jaar tijd bijna verdubbeld. NRC meldt dat op basis van cijfers van het bureau, dat verantwoordelijk is voor het bestrijden en straffen van jeugdcriminaliteit. In 2014 was nog 13 procent van de jongeren die naar Halt moesten verantwoordelijk voor een zwaar vergrijp, dit jaar is dat toegenomen tot een kwart van het totaal aantal Halt-zaken van ruim 14.000.
  • Bij vliegtuigbouwer Boeing is opnieuw een hoge functionaris opgestapt. Het gaat om de 65-jarige Michael Luttig, die zich bezighield met de juridische afwikkeling van de neergestorte 737 Max-toestellen van het bedrijf. Volgens Boeing heeft Luttig zelf zijn vertrek aangekondigd. Eerder deze week moest topman Dennis Muilenberg al opstappen vanwege de problemen bij het bedrijf.

Ander nieuws uit de nacht:

Oud-nieuwslezer Fred Emmer is op 85-jarige leeftijd overleden. Zijn familie heeft aan de NOS laten weten dat hij vredig stierf op Kerstavond.

In de jaren 70 en 80 was Fred Emmer een van de bekendste gezichten van de Nederlandse televisie. Zelfs jaren nadat hij in 1987 afscheid had genomen van het NOS Journaal bleef hij hoog staan in lijstjes van populairste Journaal-presentatoren. Emmer stond bekend als een nieuwslezer met een effen gezicht die zich nooit versprak. Het enige incident in zijn lange carrière was een langdurige hoestbui, begin 1985. Half buiten adem en benauwd klinkend las hij het bulletin toch uit.

In 1987 ging Emmer met pensioen bij het NOS Journaal. Hij werkte toen nog korte tijd voor het VPRO-programma Waskracht en eind jaren 90 was hij presentator van de RTL5-quiz Nieuws en Nonsens. Na zijn tv-carrière schreef hij bovendien een aantal erotische boeken en columns in Playboy.

Journaal-presentator Fred Emmer in 1979

En dan nog even dit:

In Nederland hebben duizenden mensen last van laagfrequente geluiden, blijkt uit onderzoek van de NOS en de regionale omroepen. Zij horen in en rond hun huis bromtonen, maar weten vaak niet wat de bron daarvan is.

De Stichting Laagfrequent Geluid wil dat de overheid meer doet om het verschijnsel te onderzoeken, zeker omdat het continu horen van een brom tot allerlei problemen kan leiden. veel mensen die last hebben van de lage tonen, krijgen te maken met slapeloosheid of zelfs met concentratieproblemen. Niet iedereen kan even goed lage tonen onderscheiden, en dat leidt vaak tot veel onbegrip in de omgeving.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl