De vier doelpuntenmakers op een rijtje: Arturo Vidal, Antoine Griezmann, Luis Suárez en Lionel Messi

Barcelona boekt eenvoudige zege op Alavés, Ajax-tegenstander Getafe onderuit

Na de doordeweekse remise in de Clásico heeft Barcelona op zaterdag een simpele overwinning geboekt. Deportivo Alavés werd in Camp Nou met 4-1 opzij gezet.

Barcelona begon de wedstrijd met Frenkie de Jong op de bank, maar ondanks zijn afwezigheid domineerden de Catalanen in de eerste helft als vanouds. Het overwicht leidde na een kwartier tot de openingstreffer van Antoine Griezmann, die de bal na een slippertje in de Alavés-verdediging strak in de hoek schoot.

Na goed voorbereidend werk van Lionel Messi en Luis Suárez verdubbelde Arturo Vidal vlak voor rust de voorsprong, door de bal langs keeper Fernando Pacheco te knallen. Een machteloos Deportivo Alavés wist in de eerste helft geen schot op het doel van Marc-Andre Ter Stegen te lossen.

Dezelfde verhoudingen waren zichtbaar aan het begin van de tweede helft. Barcelona had de bal, was dreigend, maar wist weinig grote kansen te creëren.

Een zeldzame aanval van de Basken leidde vanuit het niets tot de aansluitingstreffer. Middelvelder Pere Pons kopte tien minuten na rust de bal hard langs Ter Stegen, waarna een slordige fase van Barcelona volgde.

Mijlpaal voor Messi

Messi drukte de opleving van Alavés de kop in, door de bal van buiten het strafschopgebied langs de keeper krullen. Het was zijn vijftigste goal van 2019. Enkele minuten later bepaalde Suaréz vanaf de penaltystip de 4-1 eindstand, nadat hij een bal tegen de arm van een tegenstander had gekopt.

Door de overwinning sluit Barcelona dit jaar af met een puntentotaal van 39. Als Real Madrid zondag wint gaat het als gedeeld koploper de winterstop in. Deportivo Alavés blijft met 19 punten op de veertiende plek staan, vijf punten boven de degradatiestreep.

Ajax-opponent verliest van Villarreal

Getafe, de volgende tegenstander van Ajax in de Europa League, is op bezoek bij Villarreal tegen een 1-0 nederlaag aangelopen. In de tweede helft scoorde Moi Gómez het enige doelpunt en speelde Getafe het grootste deel met een man minder. Door het verlies staat de vierde plek van Getafe in de Spaanse competitie op de tocht en kan het morgen door onder andere Atlético Madrid ingehaald worden.