Ivanie Blondin won dit wereldbekerseizoen al vijf keer een individuele afstand
NOS Schaatsen

Friese schaatscoach Eldering brengt Blondin plezier én zeges na depressie

Het contrast was groot tussen de Canadese schaatsster Ivanie Blondin en haar Friese coach Remmelt Eldering, toen de twee na de Olympische Winterspelen van 2018 begonnen aan hun samenwerking.

Blondin had last van een depressie nadat ze na een goed jaar toch met lege handen terug was gekomen uit Pyeongchang, terwijl Eldering juist in feeststemming terugkeerde omdat zijn pupil Esmee Visser naar een sensationele gouden medaille reed op de 5.000 meter. De Fries tekende na de Spelen een contract bij de Canadese bond als hoofdcoach van de schaatssters op de lange en middellange afstanden.

Nu, bijna twee jaar later, kan Blondin weer lachen. Bij de wereldbeker in Nagano veroverde de 29-jarige Canadese zaterdag op de 3.000 meter haar vijfde individuele goud in de wereldbekercyclus.

Blondin is blij met Friese coach Eldering: 'Heeft me veel zelfvertrouwen gegeven'

Grappen en plezier

"Ik ben heel blij. Het gaat vooral om zelfvertrouwen. Dat was ik kwijt na de Olympische Spelen. Maar nu werk ik twee jaar met Remmelt, en dat heeft me veel meer zelfvertrouwen gegeven. De sfeer in het team is met hem als coach erg luchtig en goed. We maken veel grappen en hebben plezier", aldus Blondin, die vrijdag in Nagano ook de massastart won.

"Na de Olympische Spelen kreeg ik last van een depressie", gaat Blondin verder. "In het jaar van de Spelen was ik heel sterk, maar ik kwam met lege handen terug. Ik bleef maar denken dat ik niet goed genoeg was. Remmelt heeft me doen beseffen dat ik gewoon plezier moet hebben."

Februari 2018: Esmee Visser viert haar olympische titel met haar coach Remmelt Eldering

Eldering besloot dat hij Blondin iets van zijn positieve olympische ervaringen wilde meegeven. Dat is gelukt, blijkt nu. Blondin is weer blij en Eldering is erg tevreden over de progressie van zijn pupil. "Je weet nooit wanneer het ophoudt, maar tot nu toe gaat het heel goed. Dit is haar vijfde medaille op rij: supergoed", aldus de coach.

"De Spelen zijn nog een tijdje weg. Maar nu gaat het goed. Vorige week had ze twee baanrecords, nu gaat ze door met baanrecords. Ik zeg: let's go, we zetten gewoon door", besluit Eldering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl