NOS Nieuws

Wekdienst 14/12: eerste rit Uithof-tramlijn en kerstconcert voor lhbti-jongeren

Goede zaterdagmorgen! De planning was dat hij op 8 juli 2018 al zou gaan rijden, maar na 1,5 jaar vertraging is vandaag écht de dag dat de Uithof-tramlijn in Utrecht de eerste rit maakt. En in de Westerkerk in Amsterdam is een speciaal kerstconcert voor lhbti-jongeren.

De dag begint bewolkt, maar vanmiddag klaart het op waardoor de zon vaker te zien is. Er zijn nog wel buien die vanaf zee over het land trekken. Het wordt 7 of 8 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Na jaren van vertragingen, kostenoverschrijdingen en politieke onrust gaat de Uithof-tramlijn open tussen Utrecht Centraal en het Science Park. In eerste instantie werd er 321 miljoen euro voor uitgetrokken, maar het project werd ruim 100 miljoen euro duurder.
  • Er is een kerstconcert in de Amsterdamse Westerkerk voor dak- en thuisloze lhbti-jongeren. Er zijn naar schatting ongeveer 700 dak- en thuisloze lhbti-jongeren in Nederland. Veel van hen zijn volgens het COC op straat terechtgekomen na hun coming out.
  • En in de eredivisie zijn er vier duels: ADO - Groningen, VVV - PEC, Fortuna - RKC en Twente - Vitesse. Ook wordt er geschaatst, gezwommen en komen de darters weer in acties.

Wat heb je gemist?

Na maanden van onderhandelen hebben de vakbonden van ziekenhuispersoneel en werkgevers een overeenstemming bereikt over een nieuwe cao. Ziekenhuismedewerkers krijgen een loonsverhoging van minimaal 8 procent in twee jaar tijd, meldt vakbond FNV. Ook krijgen ze een eenmalige uitkering van 1200 euro. Om de zorgsector aantrekkelijker te maken voor nieuw personeel gaan de salarissen van leerlingen en stagiairs omhoog.

Onder het personeel van ziekenhuizen was veel onvrede over de hoge werkdruk en vorige maand werd er in de ziekenhuizen actiegevoerd. Het akkoord moet nog worden voorgelegd aan de leden van de bonden.

Ander nieuws uit de nacht

  • De Belastingdienst heeft ook de afgelopen drie jaar de wet overtreden bij controles op de kinderopvangtoeslag. Dat schrijven Trouw en RTL Nieuws. Staatssecretaris Snel heeft eerder gezegd dat de fiscus zich sinds 2016 bij de controles aan de wet houdt, maar uit interne verslagen van de Belastingdienst zou blijken dat dat niet klopt.
  • Het CNV wil een kortere werkweek, van 30 uur. Voorzitter Fortuin zegt in interviews met het FD en De Telegraaf dat zijn vakbond daar bij cao-onderhandelingen op gaat inzetten. Hij maakt zich zorgen over de hoge werkdruk, burn-outs en ziekteverzuim en wil dat mensen werk en privé beter kunnen organiseren.
  • In Nieuw-Zeeland zoeken duikers bij White Island naar de lichamen van de laatste twee slachtoffers van de vulkaanuitbarsting van begin deze week. Een lichaam werd al eerder gezien door hulpverleners, maar kon tot nu toe nog niet worden geborgen. Waar de andere vermiste is, is onduidelijk.

En dan nog even dit

Het carnaval in het Belgische Aalst is van de Werelderfgoedlijst gehaald. Dat heeft VN-organisatie Unesco besloten omdat begin dit jaar een praalwagen met een karikaturale weergave van Joden meereed.

Er stonden poppen op van stereotype orthodoxe-joden met haakneus en zakken geld. De Unesco noemt de wagen "racistisch en antisemitisch". De burgemeester van Aalst zegt dat de praalwagen satirisch bedoeld was.

Carnaval in Aalst is het bekendste carnaval van België en bestaat al sinds de middeleeuwen. Unesco erkende het in 2010 als immaterieel erfgoed. Maar gisteren werd het tijdens een vergadering in de Colombiaanse stad Bogota dus van de lijst gehaald.

Fijn weekend!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl