NOS Nieuws

Reddingswerker vertelt: zo werd kleuter uit puin grillroom Coevorden gered

De 5-jarige jongen die gisteren urenlang onder het puin van een grillroom in Coevorden lag, is van de intensive care af. Kenan mag waarschijnlijk over paar dagen naar huis. De goede afloop is mede te danken aan een speciaal team van de brandweer dat werd ingezet om de jongen te bevrijden.

Sietse Smit, teamleider van het Specialisme Technische Hulpverlening-team (STH-team) uit Drachten, wordt een kwartier na het instorten van het pand gealarmeerd. Ook de teamleider van het STH-team uit Zwolle wordt opgeroepen. Het is dan 15.15 uur.

Een uur later zijn beide mannen ter plaatse. De rest van de teams moeten zich eerst melden bij de kazernes in Drachten en Zwolle, om vervolgens met specialistische materieel naar Coevorden te komen. Zij zijn om 16.45 uur aanwezig bij het ingestorte pand. De zwaargewonde vader van Kenan is dan al uit de ravage gehaald.

Het is voor Smit de eerste keer dat hij als teamleider fungeert. Bij aankomst in Coevorden is meteen duidelijk waar kleuter Kenan zich tussen het puin bevindt; de al aanwezige brandweer kan met de jongen communiceren, maar kan niet bij hem komen.

"Hij lag ingeklemd tussen de houten balken van de bovenste verdieping. Die balken bleven aan één kant op een muur hangen, waardoor een heel kleine ruimte tussen het puin ontstond", vertelt Smit. "Onze eerste taak was om zo veilig mogelijk een stabiele situatie te krijgen, zodat delen van het pand niet verder zouden instorten."

Onderkoeld

Met behulp van stutmateriaal en een ingeroepen kraan worden de restanten van het pand gestabiliseerd. "Toen konden we het puin rondom de jongen beetje bij beetje weghalen. Grote brokstukken moesten we kapotmaken. We zijn rustig gebleven en heel voorzichtig te werk gegaan, maar je weet dat iemand dringend hulp nodig heeft. De jongen kon niet bewegen en hij werd koud."

Op advies van medische hulpverleners gaan brandweerlieden langs de deuren om warme kruiken te verzamelen. "Iemand gaf ons een elektrisch kacheltje en uit de ambulances kwamen dekens. Zo konden we de temperatuur enigszins comfortabel maken, zodat het slachtoffer niet onderkoeld zou raken."

Ondertussen wordt er door teamleden ook aan een 'plan b' gewerkt - als Kenan niet te bereiken is via de kant waar hulpverleners zicht op hem hebben, kan hij misschien bevrijd worden door een gang te graven vanaf de andere kant van het pand.

"We waren al vergevorderd met het graven, maar toen lukte het om via de oorspronkelijk kant lichamelijk contact te maken met de jongen. Vanaf dat moment zijn de medisch specialisten bij hem geweest", aldus Smit.

Inzet van een kraan en specialistisch materieel bij de reddingsactie in Coevorden

Even na 20.00 uur wordt Kenan uit zijn benarde positie bevrijd en direct naar het ziekenhuis vervoerd.

De teamleider is trots op de goede afloop van de reddingsoperatie en op "iedereen die heeft meegeholpen". Sinds de vijf STH-teams in Nederland in 2016 operationeel werden, is het de tweede keer dat er iemand levend onder het puin vandaan gehaald kan worden. Begin dit jaar gebeurde dat in Den Haag.

Smit: "Dat er iemand levend de ambulance in gaat, iemand die geluid maakt, iemand die uren onder het puin gelegen heeft... dat geeft een moment van euforie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl