In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Meerdere Brabantse paardenhouders bestolen door zadeldieven

Zadeldieven hebben het de laatste tijd gemunt op kostbare paardenzadels. In Zuid-Brabant werden volgens Omroep Brabant ten minste zeven bedrijven bestolen. De zadels zijn vaak een paar honderd euro waard, een aantal nog veel meer.

Bij paardenfokkerij Dings in Heeze stalen dieven meerdere zadels. "Ze hebben er dertien meegenomen. Een aantal was net nieuw en er zat een heel stel exclusieve zadels tussen. Die kosten 4000 tot 5000 euro per stuk", zegt een medewerkster tegen Omroep Brabant.

Twee weken daarvoor hadden dieven ook al geprobeerd om binnen te komen bij de fokker, maar toen mislukte de inbraak. Half november zijn de daders, vermoedelijk dezelfde, teruggekomen. "Ons halve kozijn lag eruit en ze zijn met boren in de weer geweest. Wij waren gewoon thuis. Het is ongelofelijk dat we niets hebben gehoord."

In Veldhoven werd ook ingebroken. Daar is volgens de regionale omroep een paardenverzorgster neergeslagen toen ze ging kijken omdat ze wat hoorde.

Ze hebben echt grof geweld gebruikt om de kluisjes open te breken.

Medewerker manege Eindhoven

Ook bij een manege in Eindhoven zijn zadels gestolen. "Er waren nog mensen bij de bar. Een zadelkamer was open. De dieven hebben daar negen sloten van kluisjes opengebroken. Waarschijnlijk zijn ze toch gestoord, want er waren nog meer kluisjes. Ze hebben echt grof geweld gebruikt om ze open te breken", zegt een medewerker.

Camera's plaatsen

Een woordvoerder van de politie bevestigt dat er geregeld zadels worden gestolen bij pensions, maneges en particulieren. "Vorig jaar hebben we het ook gezien. We houden er ook rekening mee qua preventie en surveillance." De politie raadt aan zadelkamers goed af te sluiten, camera's te plaatsen of de zadels mee te nemen.

Of er in Brabant meer zadels worden gestolen dan op andere plekken, weet de politie niet. "Het zou me niet verbazen als hier relatief veel zadels worden gestolen. Brabant is de paardenprovincie van het land. Er zijn heel veel paarden, fokkerijen en maneges", zegt de woordvoerder.

Stage komen lopen

Maar Brabant is in elk geval niet de enige regio waar zadels worden gestolen. In de regio Utrecht is het ook geregeld raak. Een bende van zadeldieven zou het de laatste weken gemunt hebben op maneges en pensionstallen in Harmelen, Nieuwegein en Maarssen.

Het zijn buitenlandse dieven die de maneges belagen, zo vermoeden de getroffen eigenaren. Vlak voordat de zadels werden gestolen, kregen de maneges bezoek van mannen met een buitenlands accent die vragen stelden over de mogelijkheid om stage te komen lopen. Met die bezoekjes wilden de dieven vermoedelijk al in kaart brengen waar de kostbare zadels lagen, schrijft het AD.

Op Facebookpagina's en via briefjes in de stallen waarschuwen maneges hun leden en klanten voor de dieven. Ze roepen leden op de kasten goed af te sluiten of de zadels mee naar huis te nemen.

Advertentie via Ster.nl