NOS NieuwsAangepast

Toch geen plek op Schiphol voor extra vluchten EK voetbal

  • Joris Zwetsloot

    redacteur Online

  • Joris Zwetsloot

    redacteur Online

Op Schiphol is komende zomer geen ruimte voor extra vluchten met voetbalsupporters van het Europees Kampioenschap voetbal. Dat staat in een brief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan de organisatie die de beschikbaarheid van landingsbanen coördineert.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat had beloofd zich in te spannen om onder voorwaarden extra vliegbewegingen mogelijk te maken en zo een deel van de EK-wedstrijden binnen te slepen. Het toernooi wordt in twaalf landen gespeeld en om daarvoor in aanmerking te komen had het ministerie beloofd te kijken of er ruimte zou zijn voor dit soort zogeheten chartervluchten.

Voldoende landingsbanen

In de brief van het ministerie staat nu dat Schiphol het maximum van 500.000 vluchten heeft bereikt en dat er geen andere mogelijkheden zijn voor de verwachte extra vluchten. Wel kunnen maatschappijen op een wachtlijst worden geplaatst of in overleg zogeheten 'slots' met elkaar ruilen. Ook uitwijkmogelijkheden Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport zitten aan hun plafond, laten woordvoerders weten.

Voetbalbond UEFA ging er wel van uit dat er plek zou zijn voor extra vluchten voor toeschouwers. In de voorwaarden voor het gastheerschap staat zelfs letterlijk dat er voldoende landingsbanen beschikbaar moeten zijn voor alle vluchten, inclusief chartervluchten.

In een convenant, dat ook is ondertekend door de gemeente Amsterdam, de KNVB en de toenmalige Amsterdam Arena, bevestigt het ministerie dat het wil voldoen aan alle vooraf gestelde eisen.

Het moet wel passen binnen de Europese en nationale regels.

Woordvoerder ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

In een reactie erkent het ministerie nu dat die toezegging voor extra vluchten is gedaan. "De Nederlandse regering heeft zich gecommitteerd zich in te spannen" voor EK-vluchten via Schiphol, maar alleen op voorwaarde "dat het zou passen binnen Europese en nationale regels". Die staan niet meer dan 500.000 vliegbewegingen toe op de luchthaven.

Grote schare supporters

Nederland deelt het EK-gastheerschap dus met nog elf andere landen. Het is voor het eerst dat het toernooi in zo veel landen wordt verdeeld. De wedstrijden in Nederland worden gespeeld in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. Daar staan in de periode tussen 14 en 27 juni drie groepsfasewedstrijden een achtste finale gepland. De finale is in Londen.

Er worden per wedstrijd tienduizenden fans verwacht. In het stadion passen bijna 55.000 mensen, van wie een aanzienlijk deel op het EK uit het buitenland zal komen. Ook trekken buitenlandse wedstrijden een grote schare supporters naar Nederland die geen kaartje hebben voor een wedstrijd, maar wel hun ploeg achterna reizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl