NOS Nieuws

Wekdienst 5/12: pakjesavond en Frankrijk grotendeels plat door stakingen

Goedemorgen! Fransen gaan vandaag massaal de straat op om hun onvrede te uiten en Sinterklaas staat op het punt om terug te keren naar Spanje. Maar niet voordat hij Nederlandse kinderen vanavond cadeautjes heeft gegeven.

Deze dag begint op veel plekken grijs door nevel of mist. Met name in het zuidoosten kan het gedurende de hele dag mistig blijven. Het wordt rond de vijf graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Rotterdam begint de rechtszaak tegen de Amerikaan James B. Hij wist deze zomer een meisje van 12 jaar via internet naar zich toe te lokken in een hotel in Rotterdam. Hij zou haar daar hebben misbruikt.
  • Frankrijk ligt voor een groot deel plat door stakingen. In naar verwachting 150 plaatsen wordt actie gevoerd. De landelijke protestdag was eigenlijk bedoeld tegen de pensioenhervormingen van president Macron, maar het wordt steeds meer een algemeen protest van onvrede in het land.
  • En het is natuurlijk pakjesavond, waarbij kinderen in het hele land worden verwend met Sinterklaascadeautjes. Morgen vaart de goedheiligman weer terug naar Spanje en krijgen kerstliefhebbers ruim baan.

Wat heb je gemist?

De advocaat van de Surinaamse president Desi Bouterse heeft verwarring gezaaid over de vraag of zijn cliënt in beroep gaat tegen het vonnis dat vrijdag werd uitgesproken. Bouterse kreeg toen twintig jaar celstraf voor zijn aandeel in de Decembermoorden.

Zijn advocaat zei vrijwel direct na de uitspraak dat Bouterse in beroep zou gaan. Om later te zeggen dat hij dat toch niet zou doen. Volgens correspondent Nina Jurna heeft Bouterse altijd gezegd dat het gaat om een politiek proces en dat hij de uitspraak niet erkent. "Wat dat betreft is het besluit om niet in beroep te gaan logisch", zegt ze. Volgens Jurna leek Bouterse aan te sturen op amnestie of gratie.

Maar volgens Starnieuws heeft de advocaat wel degelijk beroep aangetekend. De site heeft dat zelf achterhaald en Kanhai daarmee geconfronteerd. Die bevestigt dat Bouterse toch in beroep gaat. "Ik heb niet gelogen, want een kantoorgenoot heeft het ingediend." Volgens hem was het een strategie om niet meteen te zeggen dat er beroep is ingesteld.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit

Het aantal vrouwen in de lijst met de honderd invloedrijkste mensen in de Nederlandse media is opnieuw gestegen. In de negende editie van DeMedia100 staat het recordaantal van dertig vrouwen.

In de editie van 2014 stonden nog vijftien vrouwen. In de jaren daarna werden dat er langzaam meer.

Eva Jinek is met de derde plaats de hoogstgeplaatste vrouw

Op nummer 1 staat mediamagnaat John de Mol, net als in alle voorgaande edities. Presentator Arjen Lubach is opnieuw tweede, presentatrice Eva Jinek steeg van de vierde naar de derde plaats. In de top-10 staan naast Jinek nog twee vrouwen: Linda de Mol (4) en Chantal Janzen (9). Beau van Erven Dorens is de hoogste nieuwkomer en staat op plek 6. Hoogste vrouwelijke nieuwkomer is tv-recensent Angela de Jong (15).

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl